Michel en De Croo in Senegal – België en Senegal vieren vijftig jaar bilaterale samenwerking

Eerste minister Charles Michel en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo zijn woensdag aan hun driedaags bezoek aan Senegal begonnen. Dat bezoek staat in het teken van vijftig jaar bilaterale samenwerking tussen België en Senegal. Bij aankomst in Dakar rond 17.30 uur lokale tijd ontving de Senegalese premier Mahammad Boun Abdallah Dionne op het tarmac van de luchthaven Michel en De Croo. Nadien ging het naar de ambassade, waar leden van de Belgische gemeenschap en de bekende Senegalese artiest Youssou N’Dour hen opwachtten.
Michel drukte zijn wil uit om de “diplomatieke, economische, ontwikkelings- en vrienschapsbanden te versterken” met Senegal, ontwikkelingspartner van België sinds 1968. De relatie tussen België en Senegal evolueerde sterk de voorbije vijftig jaar. “We zitten niet meer in een Noord-Zuid-perspectief, waarbij het Noorden de problemen van het Zuiden komt oplossen. Nu bevorderen we een partnerschap, waarin handel een sleutelrol speelt”, zei De Croo.
Donderdag tekenen Michel en De Croo een nieuwe overeenkomst met Senegal met de prioriteiten voor de samenwerking de komende vijf jaar. Het gaat daarbij om het bevorderen van een lokaal en duurzaam ondernemerschap, seksuele en reproductieve rechten, en onderwijs. Er is een budget van 40 miljoen euro mee gemoeid.
Vrijdag staat in het teken van de economische relaties met Senegal. Er is een ontmoeting gepland tussen de directeurs van de havens van Antwerpen en Dakar.

Bron: Belga