Hulporganisaties sensibiliseren rond gezondheidszorg voor Afrikaanse vrouwen

Hulporganisaties sensibiliseren rond gezondheidszorg voor Afrikaanse vrouwen

In Congo sterft ongeveer één op de 150 vrouwen bij de bevalling, of 100 keer meer dan in België. Dat melden de medische hulporganisaties Artsen Zonder Grenzen (AZG), Artsen Zonder Vakantie (AZV) en Memisa. De cijfers zijn te wijten aan de slecht uitgeruste zorgcentra, de problematische kwaliteit van de opleidingen en de moeilijke toegang tot zorgcentra. De drie organisaties lanceren daarom samen een sensibiliseringscampagne. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven elke dag 830 vrouwen tijdens hun zwangerschap of bevalling. Van hen leeft 99 procent in ontwikkelingslanden.

De campagne van de drie hulporganisaties bestaat uit een korte video die bewust maakt van de realiteit, zoals zwangerschapscomplicaties, verafgelegen ziekenhuizen en slechte weginfrastructuur. Enkele bekende rallypiloten – Stéphane Henrard, Vanina Ickx en Ari Vatanen – steunen de campagne.

De drie organisaties bepaalden vijf prioriteiten in Afrika: geografische en financiële toegang tot zorg, uitgeruste gezondheidsstructuren, opgeleid personeel, behandeling en geneesmiddelen, en water en elektriciteit in de gezondheidsstructuren.

bron: Belga