Hulpkonvooi trekt Syrische Afrin binnen

Een hulpkonvooi is de Koerdische enclave Afrin in het noorden van Syrië binnengetrokken. In het gebied voert Turkije de militaire operatie Olijftak tegen de Koerdische YPG-militie. Ankara beschouwt de groep als terroristisch. Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) en de Syrische Rode Halve Maan leverden dat konvooi, het eerste aan Afrin sinds het offensief van Turkije in het gebied, aldus Ingy Sedki, een woordvoerster van het Rode Kruis in Syrië. Turkse artillerie bestookte de buitenrand van Afrin, op het moment dat het konvooi de hoofdstad van de regio binnenreed, zei het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR).

“Het konvooi is de stad Afrin binnengereden”, aldus Sedki. “Alles is in orde.” Het konvooi bestaat uit 29 vrachtwagens en heeft 430 ton aan humanitaire hulp bij zoals voedsel, geneesmiddelen en materiaal om water te zuiveren.

Gisteren zei Joan Shitika, hoofd van het grootste ziekenhuis van Afrin, dat de voorraad aan medicijnen in de ziekenhuizen in de enclave stilaan uitgeput raakt.

Bron: Belga