EU betreurt aankondiging importheffingen en zal tegenmaatregelen treffen

De Europese Unie betreurt de importheffingen op staal en aluminium die de Amerikaanse president Donald Trump vandaag heeft aangekondigd. EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zegt dat de commissie in de komende dagen met tegenmaatregelen zal komen. Volgens Trump zal de maatregel staal en aluminium uit eender welk land treffen. De Amerikaanse president kan zich daarbij baseren op een zelden aangewende wet uit 1962 die presidentiële acties mogelijk maakt tegen invoer die de nationale veiligheid van de VS ondermijnt.

De gezagsdragers van de EU denken dat de maatregel niets met veiligheid te maken heeft, maar louter dient om de eigen markt af te schermen. “Het lijkt erop dat dit een regelrechte interventie is om de Amerikaanse industrie af te schermen, die niets te maken heeft met redenen van nationale veiligheid”, zegt Juncker. “Protectionisme kan niet de oplossing zijn voor onze gezamenlijke problemen in de staalsector. Dit zal geen oplossing bieden, maar de zaken enkel erger maken”, zegt Juncker.

Als deze maatregel, die duizenden banen kan bedreigen, er effectief komt, zal de EU zal niet bij de pakken blijven zitten, zegt de EU-Commissievoorzitter nog. “De Commissie zal de volgende dagen met mogelijke tegenmaatregelen tegen de VS.”

Commissaris voor Handel Cecilia Malmström zegt dat de maatregel “een negatieve impact zal hebben op de transatlantische relaties en op de markten wereldwijd”. Volgens haar liggen de wortels van het probleem bij de overcapaciteit in de staal- en aluminiumindustrie. De “soloslim” van Trump zal dat probleem niet oplossen, meent ze.

bron: Belga