Eerste gratis treintickets voor Europese 18-jarigen nog deze zomer uitgedeeld

De Europese Commissie maakt dit jaar 12 miljoen euro vrij om gratis treintickets uit te delen aan 18-jarigen in de EU. Ongeveer 20.000 à 30.000 jonge Europeanen zouden er nog deze zomer van moeten kunnen profiteren. Het idee om elke Europeaan op zijn 18de verjaardag een gratis Interrail Pass toe te sturen om Europa te kunnen ontdekken, is niet nieuw. De christendemocraten van de Europese Volkspartij legden het plan twee jaar geleden al voor in het Europees parlement.

Maar de uitwerking had toch wat voeten in de aarde. In eerste instantie zou het al dit jaar volledig uitgerold worden, maar dat werd uitgesteld tot 2020. Wél start dit jaar een proefproject, waarvoor 12 miljoen euro opzij wordt gezet. Dat bedrag heeft de Commissie vandaag officieel vrijgemaakt.

Met dat budget kunnen 20.000 à 30.000 Europese jongeren gratis met de trein door Europa reizen. “Het is belangrijk dat al onze jonge mensen de kans krijgen om hun horizon te verbreden door andere landen te ervaren”, zegt eurocommissaris voor Jeugd Tibor Navracsics. “Onderwijs draait niet enkel om wat we leren in het klaslokaal, maar om wat we ontdekken over de culturen en tradities van onze mede-Europeanen.”

De Commissie werkt nu aan een promotiecampagne gericht op jongeren die dit jaar 18 worden. Aan die campagne kan een wedstrijd gekoppeld worden om de eerste jongeren te selecteren. Zij kunnen dan deze zomer nog door Europa reizen.

bron: Belga