40 miljoen voor bilaterale samenwerking tussen België en Senegal

40 miljoen voor bilaterale samenwerking tussen België en Senegal
40 miljoen voor bilaterale samenwerking tussen België en Senegal

Premier Charles Michel en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo hebben vandaag een nieuwe samenwerkingsconventie ondertekend met de Senegalese autoriteiten. De ‘roadmap’ verzamelt de prioriteiten voor de samenwerking met het West-Afrikaanse land voor de komende vijf jaar, goed voor 40 miljoen euro aan projecten. Michel en De Croo zijn op driedaags bezoek in Senegal. Vandaag stond een ontmoeting met enkele leden van de Senegalese regering op het programma, onder wie premier Mahammed Boun Abdallah Dionne.

Tijdens die ontmoeting ondertekenden de ministers een nieuwe conventie die de samenwerking tussen beide landen moet regelen. Die verzamelt de prioriteiten voor de bilaterale samenwerking voor de periode tot 2022. Het gaat dan onder meer over het promoten van lokaal en duurzaam ondernemerschap of het recht op onderwijs. De projecten zijn goed voor een budget van 40 miljoen euro, wat 13 miljoen euro minder is dan het vorige programma dat liep tussen 2010 en 2015.

Dat komt niet alleen omdat er bespaard wordt op het budget voor ontwikkelingssamenwerking, benadrukte De Croo. Senegal gaat er op verschillende vlakken sterk op vooruit, waardoor “de samenwerking evolueert van ontwikkelingshulp naar een partnerschap, een uitwisseling van ervaringen”, zei de Open Vld-minister. “De financiering is daaraan aangepast.” De Croo is er ook van overtuigd dat het land een partner is “met een heel belangrijk economisch potentieel”, ook al blijft de armoede groot.

De Croo en Michel keren morgen uit Senegal terug.

Bron: Belga