Zo achterhaal je wat Facebook precies over je weet

Facebook weet bijna alles over jou, zo weet je hoeveel precies
AFP / J. Sullivan

Dat Facebook het niet zo nauw neemt met je privacy, weten we al langer. Wat we nog niet wisten, is dat je kan inkijken hoeveel de sociaalnetwerksite over jou weet. Het bedrijf houdt namelijk een volledig dossier bij van al je activiteiten op de website.

Facebook gaat heel ver in het bewaren van informatie: van elke gebruiker – en dat zijn er al meer dan twee miljard – houdt het bedrijf van Mark Zuckerberg namelijk een dossier bij. Daarin staan alle foto’s, video’s, bestanden en berichten die je er ooit postte of verstuurde.

Advertenties

Het is niet moeilijk om dat dossier in te kijken: daarvoor klik je rechtsboven op de driehoek. In het menu klik je dan op instellingen, waarna je kiest voor ‘Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens’. Na een paar minuten krijg je een e-mail met een link om je dossier te downloaden. En wees maar zeker dat dat geen klein bestand zal zijn.

In het bestand kan je ook zien welke advertenties zullen verschijnen, daarvoor ga je naar de map ‘html’ en kies je vervolgens ‘ads’. Ook de map ‘contact_info’ is interessant, hier staat je volledige contactenlijst en dat zijn niet alleen je Facebookvrienden. Het gaat ook om de telefoonlijst van je smartphone.