WK indooratletiek - WK in Birmingham luidt post-Bolt-tijdperk in, 16 outdoorwereldkampioenen bij deelnemers

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op donderdagavond starten in de Arena in Birmingham de zeventiende wereldkampioenschappen indooratletiek. Op sportief vlak is dit WK het eerste zonder de Jamaicaanse sprintkoning Usain Bolt. Het is al de derde keer dat er een grote internationale atletiekcompetitie wordt georganiseerd in de 7.500 plaatsen tellende Arena in Birmingham. Waar het WK twee jaar geleden in Portland nog met polsstokspringen begon, kiezen de organisatoren er deze keer voor om het wereldkampioenschap af te trappen met de finale van het hoogspringen.

"Het poolstokspringen in Portland was zo'n succes dat we ook nu met springen willen beginnen", vertelt directeur Chris Cohen. "Groot-Brittannië kent een goede geschiedenis in het hoogspringen en er zijn Britse atleten in de twee finales. Met Mutaz Essa Barshim (door de IAAF tot Beste Mannelijke Atleet verkozen) wordt het een spannende wedstrijd. Maar ook de deelname van Laura Muir (Europees kampioen indoor) aan de 3.000 meter is interessant voor de supporters.

Het wordt vooral uitkijken naar Christian Coleman. De Amerikaan won zilver op het WK in Londen (2017) en finishte toen net achter de veteraan Justin Gatlin en voor Usain Bolt. De 21-jarige sprinter uit Atlanta liep zich in de belangstelling toen hij deze winter het oude wereldrecord op de 60m van Maurice Green deed sneuvelen. Coleman liep de afstand in 6.34 en is in Birmingham favoriet om zijn eerste grote internationale titel te winnen. Nu Bolt zijn spikes aan de haak heeft gehangen, kan Coleman wel eens de nieuwe ster van het sprinten worden.

Maar liefst zestien deelnemende atleten wonnen vorig jaar nog een titel op het WK outdoor in Londen, hetgeen het WK indoor in verschillende disciplines naar een hoog niveau tilt. Zo strijden bij het polsstokspringen onder meer de Franse legende Renaud Lavillenie, de Braziliaan Thiago Braz (Olympisch kampioen) en de Amerikaan Sam Kendricks (WK outdoor in 2017) tegen elkaar.

Op de 60m bij de vrouwen kan dubbel Olympisch kampioen (Rio, 100m en 200m) wraak nemen voor haar verlies op het WK in Londen (5e op de 100m). Al moet ze zeker op haar hoede zijn voor de Nederlandse Dafne Schippers en de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou.

In afwachting van de volgende samenkomst van de Raad van de internationale atletiekfederatie, komende dinsdag, blijft Rusland geschorst. Die schorsing kwam er nadat de geïnstitutionaliseerde doping in Rusland aan het licht was gekomen. Acht Russische atleten (drie mannen en vijf vrouwen) zullen onder neutrale vlag deelnemen.

Het WK eindigt op zondag met de 4x400m, waaraan ook de Belgian Tornados zullen deelnemen.

bron: Belga