Vredesaanbod taliban – 26 landen eisen onmiddellijke stopzetting geweld in Afghanistan

Vredesaanbod taliban - 26 landen eisen onmiddellijke stopzetting geweld in Afghanistan

De internationale gemeenschap roept in haar slotverklaring van een grote vredesconferentie in Kaboel alle gewapende groepen op tot vredesgeprekken en vordert een onmiddellijke stopzetting van het geweld. Vertegenwoordigers van 26 landen waren vandaag op de conferentie in het kader van het zogeheten Kaboel-proces bijeengekomen. Centraal stond de vraag hoe de Afghaanse regering vrede kan sluiten met de racicaal-islamistische taliban, die grote delen van het land controleren. Rechtstreekse gesprekken tussen de Afghaanse regering en de taliban lijken de beste weg te zijn om een eind te maken aan het lijden van het Afghaanse volk, klinkt het in de verklaring. De oorlog tegen de taliban is sinds het eind van de NAVO-gevechtsmissie in 2014 weer opgelaaid.

In 2017 hadden de Verenigde Naties 450.000 binnenlandse vluchtelingen geteld. Meer dan 10.000 burgers werden gedood of gewond. President Ashraf Ghani heeft de taliban, die niet op de conferentie waren uitgenodigd, een omvattend aanbod gedaan, waaronder een wapenstilstand, de opheffing van sancties, de vrijlating van gevangenen en de erkenning als politieke partij of groep.

De taliban reageerden vanavond met lof, maar ook met afwijzing. Zolang buitenlandse troepen in het land zijn, zullen er geen gesprekken komen, klinkt het. In een verklaring op een talibanwebsite in de Indo-Iraanse taal Pasjtoe werd “de zonder twijfel uitstekende speech” van Ghani vol nieuwe toezeggingen geprezen. “Maar het is duidelijk dat de hoofdreden van de oorlog in Afghanistan de aanwezigheid van buitenlandse troepen is”, klinkt het. Daarover heeft Ghani met geen woord gerept.

De VS en verschillende NAVO-landen hebben omwille van de erg verslechterende veiligheidssituatie in Afghanistan in 2017 en begin 2018, na de jarenlange terugtrekking van de troepen, weer meer militairen naar het land gestuurd.

bron: Belga