Venezolaanse president Maduro maakt kandidatuur voor herverkiezing officieel

Venezolaanse president Maduro maakt kandidatuur voor herverkiezing officieel
Venezolaanse president Maduro maakt kandidatuur voor herverkiezing officieel

Het Venezolaanse staatshoofd wil zich in april tot 2025 laten herverkiezen. Ondanks de troosteloze situatie in het land met de grootste olievoorraden ter wereld beschikt hij over de beste kansen. De oppositie is verzwakt, want vele regeringstegenstanders zitten in de gevangenis of zijn naar het buitenland gevlucht. De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft zich als kandidaat voor de omstreden presidentsverkiezing van 22 april ingeschreven. Begeleid door duizenden aanhangers reed hij dinsdag lokale tijd in een open wagen naar de zetel van de kiescommissie in de hoofdstad Caracas, waar hij zich als kandidaat van de socialistische partij PSUV liet registreren. Ook oppositiekandidaat Henri Falcón maakte dinsdag zijn kandidatuur om de hoogste staatsfunctie officieel.

Het Zuid-Amerikaanse land gaat gebukt onder een zware economische crisis. Wegens gebrek aan deviezen en een hyperinflatie kan het olierijkste land ter wereld nauwelijks nog levensmiddelen, medicamenten en dagelijkse benodigdheden imorteren. President Maduro beschuldigt de Amerikaanse regering ervan een “economische oorlog” tegen zijn socialistische regering te voeren.

“De oligarchie, die jullie de economische oorlog heeft opgedrongen, heeft jullie onderschat. Ze dachten dat jullie het gingen opgeven. Maar hier geeft verdomme niemand op”, schreeuwde Maduro zijn aanhangers na zijn inschrijving toe. “Wij zullen op 22 april bij de presidentsverkiezing een historische veldslag winnen”. Vorig jaar had Maduro het door de oppositie gedomineerde parlement door een regeringstrouwe grondwetgevende vergadering buitenspel laten zettten. Wekenlange protesten tegen de regering werden op bloedige wijze neergeslagen. Vele overheidsinstanties en Justitie zijn intussen met bijna uitsluitend aanhangers van Maduro bezet.

Maduro wil zich tot 2025 in zijn functie laten bevestigen. Regeringstegenstanders, heel wat landen en internationale organisaties vrezen dat de verkiezing niet vrij en eerlijk zal verlopen. Vele regeringscritici zijn ook uitgesloten van de verkiezing, zitten in de gevangenis of zijn naar het buitenland gevlucht. De belangrijkste coalitie van de oppositie (MUD) wil de stembusgang boycotten.

Ex-gouverneur Falcón negeerde dinsdagavond laat die boycot en schreef zich alsnog als presidentskandidaat in. Vele tegenstanders van de regering beschuldigen hem daarom van verraad. Falcón noemde Maduro de “kandidaat van de honger” en acht hem verantwoordelijk voor de vlucht van miljoenen Venezolanen naarhet buitenland. In totaal strijden nu vijf kandidaten voor de hoogste functie in het Palacio de Miraflores. Naast Maduro en Falcón nemen ook ondernemer Luis Ratti, de linkse dissident Reinaldo Quijada en de vroegere coup-officier Francisco Visconti aan de verkiezing deel.

Bron: Belga