OS 2018 - Zilveren Swings kijkt zonder druk maar met veel zin uit naar WK

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Spelen mogen er dan opzitten voor Swings, maar dat wil niet zeggen dat hij nu op zijn lauweren kan gaan rusten. Over anderhalve week volgt voor de Leuvenaar alweer het WK allround schaatsen (in open lucht) in Amsterdam (9-11 maart), waar de prestaties op 500m, 1.500m, 5.000 en 10.000m worden samengeteld. De massastart staat er niet op het programma. "Daar ga ik zonder druk naartoe", legde Swings uit. "Mijn seizoen is al geslaagd", aldus de Leuvenaar. "Ik ga natuurlijk alles geven in Amsterdam, maar ook een beetje genieten. Er zullen veel supporters aanwezig zijn, die er in Pyeongchang niet bij waren. Het doel is een plaats in de top vijf. Of dat haalbaar is, hangt ervan af hoe ik deze week doorkom. Ik ben deze voormiddag al anderhalf uur gaan fietsen en wil dat deze namiddag ook nog doen. Zaterdag rij ik al een marathon in Amsterdam en vanaf volgende week dinsdag trekken we op afzondering."

Nadien is het tijd voor vakantie voor de zilverenmedaillewinnaar. "Na het WK gaat de riem er inderdaad wel af", lachte hij. "Ik ga dan met mijn vriendin een weekje skiën. Dat doe ik heel graag en kan tijdens het schaatsseizoen natuurlijk niet. Vervolgens gaat de focus naar het studeren, want ik wil ook stilaan wel eens afstuderen."

In de verre toekomst blijven ook de Winterspelen van 2022 in Peking een doel voor Swings. "Ik heb altijd gezegd dat Pyeongchang het belangrijkste was, maar dankzij de medaille zal ik in Peking nog gemotiveerder aan de start staan. Want om eerlijk te zijn: er zit nog meer in. Mijn voorbereiding was dit seizoen natuurlijk absoluut niet goed. In november was de conditie abominabel en belandde ik zelfs in de B-groep. Het was wel ingecalculeerd om in het najaar op te bouwen naar februari, maar zo slecht mocht het niet zijn. Dat zorgde wel voor twijfel, al heb ik nooit gepanikeerd. Als de voorbereiding voor Peking nog iets beter is, kan ik daar nog beter doen."

bron: Belga