KU Leuven haalt topscores in internationale universiteitsranking

De Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) is dé topuniversiteit van ons land. Dat blijkt uit QS World University Rankings, een lijst die universiteiten over de hele wereld rangschikt volgens hun uitmuntendheid in bepaalde vakgebieden en die vandaag is gepubliceerd. De KU Leuven scheert daarin zeer hoge toppen voor de studiegebieden theologie (wat niet uitzonderlijk is voor een universiteit die “katholiek” in haar naam heeft staan) en voor tandheelkunde. Voor die twee studiegebieden staat KU Leuven in de top tien van de wereld. Andere Belgische universiteiten doen het ook niet slecht, zoals de universiteit van Gent (UGent) voor de opleiding diergeneeskunde bijvoorbeeld, maar de KU Leuven is volgens deze ranking zonder discussie de ‘primus inter pares’. De onderwijsonderzoekers QS Quacquarelli Symonds hebben de scores voor 48 studiegebieden onderzocht. De data werden verzameld bij 30 miljoen studenten, ouders, beleidsmakers en carrièreconsultants in 2017.

De KU Leuven eindigt op de 8e plaats voor theologie en religieuze studies en heeft ook de 9e beste afdeling tandheelkunde ter wereld in huis. En daarmee is de kous nog niet af: de Leuvense alma mater herbergt 18 van de 26 Belgische top-50 afdelingen op zijn campus aan de Dijle. In 2017 waren er dat nog maar 11.

Leuven krijgt goede punten voor de vakgebieden klassieke talen, farmacie, psychologie, sportgerelateerde studies, geografie, filosofie, biliotheekwetenschappen en informatietechnologie (een nieuwe rubriek in de ranking), rechten, pedagogie, geschiedenis, politieke en sociale wetenschappen, ontwikkelingsstudies, statistiek, anatomie en fysiologie, architectuur en materiaalkunde.

bron: Belga