IOC heft schorsing van Russisch Olympisch Comité op

door
Belga
Leestijd 1 min.

Zoals verwacht en reeds aangekondigd, heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de schorsing van het Russisch Olympisch Comité opgeheven, zo maakte het Russisch Olympisch Comité (ROK) zelf bekend. "Het ROK is opnieuw een volwaardig lid van de internationale olympische familie", verklaarde ROK-voorzitter Alexander Zhukov drie dagen na de sluitingsceremonie van de Winterspelen aan nieuwsagentschap Interfax. Een bevestiging van het IOC is er vooralsnog niet, al spreekt Rusland dat tegen. "Het IOC heeft aan ons bevestigd dat de overige dopingtests die op de Winterspelen afgenomen werden bij olympische atleten uit Rusland, negatief waren", klonk de verklaring van Zhukov van nieuwsagentschap TASS. "Dit betekent dat het Russisch Olympisch Comité hersteld is in zijn rechten. We ontvingen daarvan de bevestiging van het IOC."

Wegens het dopingschandaal bij de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji was Rusland geschorst tijdens de Spelen in Pyeongchang, maar in Zuid-Korea mochten er wel 168 olympische atleten uit Rusland (OAR) in competitie treden. Daarvan liepen er nog eens twee tegen de dopinglamp, voldoende voor het Uitvoerend Comité om de schorsing van Rusland te behouden tijdens de sluitingsceremonie. Daardoor mochten Russische atleten niet onder het eigen vlag het stadion binnentreden.

IOC-voorzitter Thomas Bach maakte nadien wel meteen duidelijk dat het einde van de Russische schorsing er zat aan te komen, op voorwaarde dat er geen nieuwe dopinggevallen meer geregistreerd werden. "In dat geval zal de schorsing van Rusland automatisch opgeheven worden, zonder nieuwe vergadering van het IOC", liet hij zondag noteren.

bron: Belga