Crevits informeert scholen over regels rond hoofddoekenverbod

Crevits informeert scholen over regels rond hoofddoekenverbod

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits gaat de Vlaamse scholen een brief sturen om hen te informeren over regels rond een eventuele invoering van een verbod op levensbeschouwelijke tekens. Dat heeft de CD&V-minister vandaag geantwoord op vragen van parlementsleden Koen Daniëls (N-VA) en Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) naar aanleiding van een recente uitspraak van de rechtbank van Tongeren over het hoofddoekenverbod in een school van het GO in Maasmechelen. De rechtbank van Tongeren oordeelde vorige week dat een aantal meisjes van een school van het GO in Maasmechelen hun hoofddoek mogen dragen ondanks het algemene hoofddoekenverbod in het GO-onderwijs. De scholengroep heeft volgens de rechter niet duidelijk aangetoond dat er problemen zijn van segregatie of bekeringsdrift.
In antwoord op vragen van Koen Daniëls (N-VA) en Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) herhaalde onderwijsminister Hilde Crevits dat schoolbesturen de autonomie hebben om zelf te beslissen over het invoeren van een verbod op levensbeschouwelijke kentekens.

Bij het GO is er sinds enkele jaren een omzendbrief met een algemeen hoofddoekenverbod. Maar volgens minister Crevits moeten scholen daarbij wél nog telkens motiveren waarom ze een verbod invoeren. “Je mag je niet verschuilen achter een algemene regel. Scholen moeten naar eigen context motiveren. Ik zal dat nog eens aan de scholen laten weten”, aldus Crevits. “We zullen opnieuw een informatieve brief aan alle scholen sturen om de regelgeving uit te leggen en om uit te leggen welke autonomie ze hebben.”

Volgens oppositielid Elisabeth Meuleman (Groen) worden de scholen eigenlijk “aan hun lot overgelaten” en is er dringend vanuit de Vlaamse overheid een signaal nodig dat “een algemeen hoofddoekenverbod niet kan”. Minister Crevits spreekt dat tegen. “Het overlaten aan de autonomie van de scholen is niet gelijk aan het in de steek laten van de scholen”, aldus minister Crevits.

bron: Belga