Thailand wil af van kwalijke reputatie

Thailand wil af van kwalijke reputatie
AFP / J. Lai

De Thaise regering wil iets doen aan de reputatie die het land heeft als een plek voor sekstoerisme. Dat stelt ze na een controversiële opmerking van de Gambiaanse minister van Toerisme en Cultuur Hamat Bah.

Die stelde in een interview dat toeristen die op zoek zijn naar seks, naar Thailand moeten gaan en niet naar Gambia. Thailand was niet opgezet met die opmerking en stuurde een brief naar de Thaise ambassade in Senegal, die jurisdictie heeft in Gambia, om zijn ongenoegen te uiten.

“We moeten toegeven dat deze reputatie al een tijdje van kracht is”, erkende premier Prayut Chan-o-cha op een persconferentie. “Er zijn nog altijd mensen die dit beroep (van sekswerker, red.) uitoefenen. Alle partijen moeten dit probleem aanpakken. We moeten het besef versterken dat dit beroep niet goed is.”

Souvenir van Amerikanen

De Thaise seksindustrie ontstond in de jaren 70, onder impuls van het aanwezige Amerikaans militair personeel tijdens de Vietnamoorlog. In principe is prostitutie illegaal in het land, maar dat verbod wordt niet streng gehandhaafd. Thailand telt volgens het ministerie van Volksgezondheid zo’n 120.000 sekswerkers.

Volgens de Thaise minister van Cultuur, Veera Rojpojchanarat, is de reputatie van Thailand al wat verbeterd. “De Thaise toeristische sector heeft zich meer geconcentreerd op culturele aspecten”, klinkt het.