Zes maanden cel geëist voor Greenpeace-militanten die Franse kerncentrale binnendrongen

Zes maanden cel met uitstel en zes maanden effectief zijn dinsdag in Frankrijk gevorderd tegen acht militanten van Greenpeace, die in oktober de kerncentrale van Cattenom (in het oosten) binnendrongen, en tegen een kaderlid van de milieuorganisatie. Procureur Christelle Dumont eiste voor de correctionele rechtbank van Thionville ook een boete van 50.000 euro tegen Greenpeace Frankrijk, vertegenwoordigd door zijn algemeen directeur Jean-François Julliard. Celstraffen van zes maanden met uitstel werden gevorderd tegen zes activisten en de leider van de nucleaire campagne van de ngo, Yannick Rousselet. Zes maanden effectief werden gevraagd tegen twee aanhangers van de organisatie die al eerder veroordeeld werden omdat ze twee andere nucelaire sites in Frankrijk waren binnengedrongen.
Op 12 oktober werden de acht activisten van Greenpeace ’s ochtends vroeg opgepakt nadat ze de kerncentrale waren binnengedrongen om te waarschuwen voor de kwetsbaarheid van de nucleaire sites.
De advocaat van het Franse energiebedrijf EDF, Thibault de Montbrial, schatte de morele en materiële schade op ruim 700.000 euro.

Bron: Belga