Belgian Tornados en Eline Berings verdedigen Belgische eer op WK indooratletiek

door
Belga
Leestijd 2 min.

Eline Berings en de Belgian Tornados (Dylan Borlée, Kevin Borlée, Jonathan Borlée, Michaël Rossaert en Jonathan Sacoor) werken van 1 tot 4 maart in het Engelse Birmingham het WK indooratletiek af. Berings bijt voor de Belgen vrijdag (19u05 Belgische tijd) de spits af in de reeksen van de 60 meter horden. Daags nadien (13u31 Belgische tijd) volgen de reeksen van de 4x400 meter bij de mannen. De Belgian Tornados nemen voor de derde maal deel aan het WK indoor. In 2010 veroverden Jonathan en Kevin Borlée met Antoine Gillet en Cédric Van Branteghem in Doha de zilveren medaille. Twee jaar geleden moesten Jonathan, Kevin, Dylan Borlée en Robin Vanderbemden tevreden zijn met de zesde en laatste plaats in de finale in Portland. Sinds 2008 misten de Belgian Tornados geen enkele finale van een groot toernooi (Olympische Spelen, WK, EK) waaraan ze deelnamen. De Belgian Tornados starten over het Kanaal met het doel om zich opnieuw te plaatsen voor de eindstrijd.

In Birmingham zullen naast de drie Borlées Michaël Rossaert en Jonathan Sacoor hun opwachting maken. De 22-jarige Rossaert was van de partij op de World Relays 2017, waar de Belgen tweede werden in de B-finale (tiende in totaal). De 18-jarige Sacoor zat vorig jaar tijdens het WK in Londen al op de reservebank.

Eline Berings is de enige Belgische atleet die zich kon plaatsen voor een individuele wedstrijd, de 60 meter horden. Ze veroverde haar ticket in januari in Gent, met een tijd van 8.12. Twee weken nadien klokte ze, opnieuw in de Oost-Vlaamse hoofdstad, 8.05, haar beste chrono dit seizoen. Met 8.05 heeft ze de tiende Europese en 31e wereldwijde tijd in handen.

De 31-jarige Berings begint aan haar vijfde WK indoor. In 2012 in Istanboel bereikte ze de finale, waar ze vijfde werd. In Valencia (2008), Doha (2010) en Sopot (2014) geraakte ze niet door de halve finales. In 2016 kon ze niet naar Portland afreizen wegens een zware blessure die haar ook van de Olympische Spelen in Rio hield. Berings liep in 2009 in Turijn naar de Europese indoortitel.

Nafi Thiam is in Engeland de grote afwezige. De 23-jarige Naamse wil zich liever toeleggen op de voorbereiding op het EK outdoor in Berlijn, waar ze een onwaarschijnlijke hattrick kan scoren. Na haar olympische en wereldtitel mikt Thiam immers op Europees succes.

Belgische atleten sprokkelden in het verleden acht medailles op het WK indoor: één gouden (Tia Hellebaut in 2008 op de vijfkamp), vier zilveren en drie bronzen. Thomas Van der Plaetsen, goed voor brons in de zevenkamp in 2014, is de laatste landgenoot die op het podium stond.

bron: Belga