OVERZICHT. Hier ondervind je hinder door de staking

De socialistische overheidsvakbond ACOD staakt vandaag tegen het pensioenbeleid van de 'regering-Michel'. Vooral het openbaar vervoer is verstoord, maar ook op een reeks andere plaatsen zoals scholen, gevangenissen, havens en administraties kan er hinder zijn.
door
Liesbeth
Leestijd 4 min.

Trein

De staking zorgt vooral in Wallonië voor hinder op het spoor. Vanuit Luik richting Brussel rijdt geen enkele trein, vanuit Namen slechts een op de vijf. In Vlaanderen is er minder hinder. De hinder is daar het zwaarst tussen Antwerpen en Brussel, met de helft van de treinen die rijdt, tussen Gent en Brussel rijden twee op de drie treinen. Alle 45 seinhuizen zijn open en operationeel, meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

Concreet rijdt tussen Gent en Antwerpen 80% van de treinen. Tussen Oostende en Brussel rijdt 90%, net als tussen Kortrijk en Brussel en tussen Gent en Kortrijk.

Tussen Charleroi en Brussel rijden twee treinen op de drie, tussen Namen en Charleroi de helft. Tussen Namen en Luik rijdt 33% van de treinen, tussen Bergen en Brussel 50% en tussen Doornik en Brussel 40%. De NMBS raadt de reizigers aan om zich te informeren via de verschillende informatiekanalen

Bus en tram

De Lijn ondervindt dan weer vooral hinder in de steden en in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Dat blijkt uit eerste informatie omstreeks 06.30 uur. Omdat de ochtendploeg nog aan het opstarten is, kan de situatie nog wijzigen in de loop van de ochtend, zo meldt De Lijn.

De hinder verschilt sterk van regio tot regio. In de provincies West-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant genomen is ongeveer 85% van de chauffeurs aan de slag. In de stad Antwerpen is 60% van de tramchauffeurs en 40% van de buschauffeurs uitgereden. In de rest van de provincie Antwerpen is ongeveer 70% uitgereden.

In Oost-Vlaanderen is het openbaar vervoer in de stad Gent verstoord: alle trams rijden maar minder frequent dan normaal. Ook de stadsnetten van Sint-Niklaas en Aalst ondervinden hinder: daar is slechts een derde van de chauffeurs uitgereden. In de regio Gent en in het Waasland rijdt ongeveer 60% van de bussen. In de regio Dender en de Vlaamse Ardennen is de impact beperkter: daar is drie vierde uitgereden.

In Vlaams-Brabant is er voorlopig enkel lichte hinder in het Pajottenland en het stadsnet van Leuven. Ongeveer een vijfde van de chauffeurs is daar niet uitgereden. In de rest van de provincie verloopt de dienstverlening normaal.

In West-Vlaanderen zijn 9 op de 10 chauffeurs uitgereden en is er sprake van beperkte hinder. Voor de kusttram is die hinder groter: de helft van de chauffeurs is aan de slag.

Op de Limburgse streeklijnen ten slotte is er over de hele provincie lichte hinder: 90 procent van de chauffeurs is uitgereden. Ook in Hasselt en Sint-Truiden is de hinder beperkt. Het lijkt er wel op dat er minder chauffeurs aan de slag zijn in de Tongeren en Genk. Wat de belbussen betreft, is er vooral hinder in Bilzen, Hoeselt, Riemst, Sint-Truiden, Heers en Tongeren.

Ook de MIVB waarschuwt voor sterke hinder. Vanaf 6u15 zijn zes buslijnen, zes tramlijnen en drie metrolijnen in dienst. Het gaat om de buslijnen 15, 21 (tot Brussels Airport), 29, 71, 87 en 95 en pendelbus 94. Ook de metrolijnen 1, 2 en 5 zijn in dienst, net als de tramlijnen 3, 4, 7, 82, 92 en 94.

Ook in Wallonië is het bus- en tramverkeer danig in de war gestuurd. Volgens de TEC rijdt in Charleroi slechts 15% van de voertuigen. In Luik-Verviers is 32% van de dienstverlening verzekerd, al zijn er wel grote verschillen tussen de stelplaatsen. In Henegouwen is de hinder het grootst in de regio Centre, in Bergen en in de Borinage. In Namen-Luxemburg rijdt de grote meerderheid van de bussen en in Waals-Brabant is 73% van de diensten verzekerd.

Auto

Raar maar waar heeft de staking niet voor uitzonderlijke hinder op de Vlaamse snelwegen gezorgd. De ochtendspits verloopt normaal, maar op enkele plaatsen is het wel aanschuiven na ongevallen, zo is vernomen bij het Vlaams Verkeerscentrum.

Zo moesten chauffeurs op de E19 van Antwerpen naar Brussel rekening houden met een uur file, door een ongeval in Machelen. Het Verkeerscentrum raadt automobilisten die van Antwerpen naar Brussel moeten aan om via de A12 te rijden.

Op de E19 richting Nederland was in Sint-Job-in-'t-Goor door een ongeval de rechterrijstrook versperd. Ook daar staat een file.

Op de E40 richting Brussel gebeurde een ongeval in Kraainem, waardoor er file staat vanaf Heverlee. En op de E40 richting Oostende gebeurde een ongeval in Merelbeke. Daar staat file vanaf Wetteren.

Andere diensten

Ook in scholen, crèches en aan de loketten van gemeentehuizen kan je hinder ondervinden. Voorts kan de afvalophaling verstoord zijn, of het lokale containerpark gesloten.

Bij de haven van Antwerpen is er beperkte hinder, zo meldt een woordvoerster via Twitter. Enkel de Zandvlietsluis wordt niet bediend, maar de scheepvaart kan langs andere sluizen passeren. De vertragingen voor de klanten van de haven blijven tot een absoluut minimum beperkt, klinkt het.

In de gevangenissen en gesloten cenra wordt de staking "goed opgevolgd", zo laat vakbondsman Gino Hoppe van ACOD optekenen. Hij toont zich verder "erg tevreden". Op basis van eerste cijfers is er volgens hem sprake van een algemeen stakingspercentage van 75 à 80% in de gevangenissen in België, met uitschieters zoals de gevangenis van Gent, waar het percentage nog hoger ligt.

Dat het stakingspercentage in de gevangenissen zo hoog ligt is volgens Hoppe logisch, "omdat de cipiers in aanmerking komen voor de definiëring als 'zwaar beroep'".

Ook in de gesloten centra wordt de staking goed opgevolgd. Zo is er in het gesloten centrum van Brugge sprake van een stakingspercentage van 90%.