Pensioenen – Kleuterleider niet erkend als zwaar beroep, klaagt sp.a aan

Volgens de huidige regeringsplannen zullen kleuterleiders niet in aanmerking komen om vroeger op pensioen te gaan. Dat heeft sp.a-Kamerlid Karin Temmerman maandag gezegd in het VRT-programma “Terzake”. Temmerman hekelde dat de federale regering één van de vier criteria die bepalend zijn voor de status van zwaar beroep heeft aangepast. Emotionele belasting, of stress, alleen zou niet meer volstaan om aanspraak te kunnen maken op die status, maar enkel in combinatie met andere criteria die de sociale partners hebben geïdentificeerd. Daardoor vallen volgens haar verscheidene beroepscategorieën, onder wie kleuterleiders, uit de boot. “Die gaan gewoon moeten werken tot 67 jaar.”
CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert beaamde dat leerkrachten “een ongelofelijk zwaar beroep” hebben. “De vraag is: hoe geef je daar erkenning aan? Het is geen gemakkelijk beroep, voor een klas staan, maar ik vind anderzijds ook niet dat iemand van 60 niet meer voor de klas kan staan”, reageerde Bogaert.
Het dossier van de zware beroepen staat opnieuw op de agenda omdat de socialistische vakbond ACOD vanaf maandagavond staakt tegen de regeringsplannen voor de zware beroepen. Bogaert betreurt dat één vakbond staakt terwijl de onderhandelingen nog volop aan de gang zijn, maar volgens Temmerman gelooft de ACOD niet meer in het sociaal overleg “omdat al vaak is gebleken dat het tot niets leidt”.

bron: Belga