“Oppakken daklozen absurd symptoom van gebrekkig daklozenbeleid”

Oppakken daklozen absurd symptoom van gebrekkig daklozenbeleid

Brussels Groen-parlementslid Arnaud Verstraete heeft begrip voor de maatregel van de burgemeester van Etterbeek om daklozen desnoods te arresteren om hen te beschermen tegen de vrieskou, “maar deze extreme maatregel is eigenlijk een absurd symptoom van het gebrekkige daklozenbeleid in Brussel”. Het leeuwendeel van de middelen voor het daklozenbeleid gaat in Brussel naar de noodopvang – en dus naar Samusocial. In de winter worden ongeveer een derde van de dak- en thuislozen opgevangen in noodopvang, maar die slokt wel meer driekwart van de middelen op. Groen wil een omkering van die aanpak: het leeuwendeel van de middelen moet naar herintegratie van daklozen, en een klein deel naar de noodopvang, stelt Verstraete.

De Brusselse regering pompt jaarlijks ettelijke miljoenen in noodopvang en het verandert weinig tot niets aan de situatie, vindt Groen. “Het is dweilen met de kraan open, het is bijzonder duur en biedt geen perspectief op een oplossing”, luidt de analyse.

De daklozen blijven dakloos en de groep wordt steeds groter, stelt Groen vast. Bovendien klagen de daklozen de mensonterende omstandigheden in de noodopvang aan en geven ze aan nog liever op straat te slapen, zoals bij een betoging in september voor het Brussels Parlement aantoonde, aldus nog Arnaud Verstraete.

Groen pleit voor een benadering die gericht is op de herintegratie in de maatschappij. In Finland werd met zo’n aanpak een drastische daling van het aantal daklozen verwezenlijkt. Maar de huidige Brusselse regering houdt vast aan de voorrang aan noodopvang, betreurt Verstraete.

bron: Belga