Mediawetenschapper Leo Neels neemt afscheid van Universiteit Antwerpen

Mediawetenschapper Leo Neels neemt afscheid van Universiteit Antwerpen

Na een carrière van een kwarteeuw aan de UAntwerpen heeft hoogleraar mediarecht Leo Neels maandag zijn emeritaat gevierd. Heel wat hooggeplaatsten uit de Vlaamse mediawereld, alsook de vooraanstaande Britse journalist Alan Rusbridger, woonden de feestelijke plechtigheid bij. Net zoals in Leuven, waar Neels al in 2013 afzwaaide, maakte de wetenschapper, jurist en advocaat ook in de Scheldestad generaties studenten vertrouwd met het Mediarecht. Neels is ook bekend als commentator van het Vlaamse medialandschap en hij bekleedde verschillende bestuursfuncties, onder meer bij VTM en Belga, maar ook als directeur van de farmakoepel Pharma.be.
Ondernemend, noemde zijn faculteit hem onder andere, waarop weerklonk dat men hem ging missen. Neels zelf sprak over de essentiële rol en de verantwoordelijkheden van de media. “We moeten de journalistiek niet alle zonden van de wereld verwijten en we moeten ook niet nostalgisch zijn alsof het vroeger beter was. Dat is niet het geval”, stelde hij.
Meteen waarschuwde hij ook: “Tegen de trend van laag vertrouwen in de journalistiek in moeten we vrije media toejuichen, maar zelfgenoegzaamheid die tot editoriale verblinding kan leiden, is zorgwekkend. Een onderschatte vijand van goede journalistiek kan binnenin zitten: een gebrek aan ambitie om te excelleren, en middelmatigheid op de redactie”, klonk het.
Neels stelde ook dat journalistiek naast het checken van feiten ook sterk moet inzetten op redeneren en argumenteren.
De wetenschapper had voor zijn emeritaatsviering Alan Rusbridger uitgenodigd, de voormalige hoofdredacteur van de krant The Guardian. De Brit betoogde dat digitale media zoals Facebook de klassieke “verticale” media sterk hebben veranderd, zodat die nu – horizontaal – sterk in contact komen met hun publiek. Rusbridger roemde drie journalisten – Joris Luyendijk, Glenn Greenwald en David Fahrenthold – voor hun aanpak met doorgedreven contact met hun lezers.

bron: Belga