CDU geeft groen licht voor grote coalitie in Duitsland

CDU geeft groen licht voor grote coalitie in Duitsland

De Duitse christendemocratische partij CDU heeft het coalitieakkoord met de Beierse zusterpartij CSU en de sociaaldemocratische SPD goedgekeurd. Daarmee staat in het christendemocratische kamp het licht op groen voor een nieuwe “grote coalitie” in Duitsland. Op het partijcongres in Berlijn stemden de afgevaardigden maandag met grote meerderheid voor het akkoord. Slechts 27 van de zowat 1.000 afgevaardigden stemden tegen. Eerder stemde ook de CSU voor. Nu liggen de kaarten voor een nieuwe zwart-rode coalitie in het kamp van de SPD-leden. Het resultaat van hun stemming wordt zondag bekendgemaakt.

Na de parlementsverkiezingen van september onderhandelden de CDU/CSU aanvankelijk met de liberalen en de Groenen. Maar dat liep spaak, met als gevolg dat er alsnog gesprekken met de SPD kwamen. Daardoor heeft de vorming van een nieuwe regering zoveel vertraging opgelopen.

Op het partijcongres van de CDU is ook de vroegere minister-president van Saarland Annegret Kramp-Karrenbauer tot nieuwe secretaris-generaal van de partij verkozen. De 55-jarige politica kreeg 785 van de 794 geldige stemmen.

Voorzit(s)ter van de partij is waarnemend kanselier Angela Merkel. Zij is dat al achttien jaar en is aan haar zevende secretaris-generaal toe. Het is een cruciale job binnen de partij.

bron: Belga