"Brits-Europese handelsrelatie moet dezelfde blijven na brexit"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Verenigd Koninkrijk moet na de brexit nog altijd deel uitmaken van de douane-unie met de EU. Labour-leider Jeremy Corbyn bevestigde dat standpunt in een speech. De Britse arbeiderspartij zet zich daarmee af tegen de Tories van premier Theresa May, die voor een harde brexit willen gaan. Maar dat is niet zonder risico: de meeste parlementsleden voor Labour zijn verkozen in een district dat voor de Britse uitstap uit de EU heeft gestemd. De Britse socialisten hebben lang getalmd met een officieel standpunt over de brexit. Labour is, net als de Conservatives van premier May, intern erg verdeeld over de brexit. Daarbij komt nog dat de meeste Labour-parlementsleden eigenlijk verkozen zijn in een district dat zich voor de brexit heeft uitgesproken, maar zelf wel anti-brexit zijn, schrijft de BBC. Partijleider Jeremy Corbyn bleef er tot nog toe erg voor beducht die kiezers niet voor de borst te stoten. Hijzelf is overigens ook geen grote liefhebber van de Europese Unie.

De socialisten trekken dus resoluut de kaart van de 'soft brexit', blijkt nu. Het Verenigd Koninkrijk moet in een douane-unie met Europa blijven, zei Corbyn in een speech. Dat wil zeggen dat er geen tarieven worden geheven op import uit of export naar de EU. Vrij verkeer van goederen dus. Belangrijkste reden voor Corbyn om die uitweg te kiezen, is Noord-Ierland. Als het Verenigd Koninkrijk binnen de douane-unie blijft, moet er ook geen 'harde grens' komen tussen Noord-Ierland - dat als deel van Groot-Brittannië uit de EU stapt, en Ierland, dat bij Brussel blijft. De Noord-Ierse grenskwestie is een van de heetste hangijzers op de onderhandelingstafel.

Concreet vindt Corbyn dat het Verenigd Koninkrijk tijdens de overgangsperiode van twee jaar na de brexit lid moet blijven van de douane-unie zoals ze nu bestaat. Daarna moeten de Britten op zoek naar een eigen douane-deal met de EU. Maar ook daar moet er "volledige toegang" tot de Europese markt zijn, "zonder barrières voor handel of toegevingen in rechten, kwaliteitsstandaarden en bescherming voor de consumenten." Volgens bronnen binnen de partij betekent dat de facto een kopie van de huidige handelsrelaties.

De Labour-leider benadrukte wel dat zijn partij "het resultaat van het referendum respecteert", maar dat niet wil doen onder de voorwaarden van de Tories. "Groot-Brittannië verlaat de EU, maar wij ondersteunen geen Tory-deal die blijvende schade zou aanrichten aan onze jobs, rechten en levensstandaarden." In één adem beschuldigde Corbyn de regering van May ervan "geen economisch plan en geen plan voor de brexit" te hebben.

Premier May legt vrijdag een verklaring af over hoe zij de toekomstige relaties met de Europese Unie ziet.

Bron: Belga