Slapend leren? Het kan, bewijzen Nederlandse wetenschappers

Slimmer worden terwijl je slaapt, het is de droom van elke student de avond voor een examen. Helaas is het voorlopig altijd een droom gebleven, maar daar zou in de toekomst verandering in kunnen komen. Dat denken Nederlandse onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam.
door
victor.moonen
Leestijd 1 min.

Als we slapen, herhaalt ons brein info die we eerder hebben opgeslagen. De vraag van de Nederlandse wetenschappers is simpel: kan je die herinneringen versterken door ze 's nachts nog eens af te spelen? Het antwoord is positief, zo blijkt.

Deense woordjes

De onderzoekers lieten proefpersonen 120 Deense woordjes studeren. Als ze gingen slapen, werd de helft van die woordjes afgespeeld via boxen aan het hoofdeinde. De volgende ochtend, kregen de proefkonijnen een test. De woordjes die werden afgespeeld bleken ze beter te kennen dan de rest.

Toch zal het niet helpen als je vanavond een cursus Russisch gaat afspelen, want het ligt allemaal nogal ingewikkeld. Wetenschappers hebben jaren gezocht naar het goede moment om de info te geven. Dat moment in de slaap is heel kort en moet op de milliseconde juist getimed zijn. Toch hopen de onderzoekers in de toekomst gebruik te kunnen maken van deze ontdekking.