OS 2018 - Delegatieleider Van Looy kijkt met "zeer tevreden gevoel" terug op Spelen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor het eerst in twintig jaar keert de Belgische delegatie met een medaille huiswaarts van de Olympische Winterspelen. Bart Swings schonk Team Belgium zaterdag zilver in de massastart. "Ik heb een zeer tevreden gevoel", maakte delegatieleider Gert Van Looy zondag de balans op. Swings kwam in het Gangneung Oval als allerlaatste landgenoot in actie in wat hij vooraf als "de spannendste race uit zijn leven" had omschreven. De Leuvenaar werd getipt als medaillekandidaat en maakte die rol ook met verve waar. "We hadden er allemaal op gehoopt en het is gisterenavond dan toch gerealiseerd, de medaille van Bart Swings. Het is de eerste in twintig jaar. Dat geeft een zeer tevreden gevoel", zegt Gert Van Looy.

Tot zaterdag oogde de sportieve balans mager. Alleen Swings slaagde er immers in een olympisch diploma (top acht) te behalen. "Bij de andere sporten waren de resultaten iets minder", erkent Van Looy. "Dit moeten we goed bekijken en meenemen in onze evaluatie."

Het BOIC legde voor Pyeongchang geen eigen selectiecriteria op. Daardoor lag de lat voor de atleten om zich te kwalificeren lager dan bij vorige edities van de Winterspelen. Het resulteerde in de grootste delegatie sinds 1936 maar niet in meer topprestaties.

"We hadden vooraf gezegd dat we na de Spelen zouden bekijken of er nieuwe (strengere, red) criteria moeten komen", legt Van Looy uit. "Het is zo dat we een grote delegatie hebben maar dat betekent niet we bij al die atleten heel hoge doelstellingen plaatsen. Vooraf hadden we bij een viertal sporten (bobslee, snowboard, skeleton en snelschaatsen) duidelijk top acht als doel vooropgesteld. Sommigen hebben dat gerealiseerd, anderen waren er heel dichtbij. Het is vooral rond die mensen dat wij hebben gewerkt. Zij zorgen hier ook voor de beste prestaties. Dat nemen we allemaal mee in de evaluatie, die zal gebeuren in de komende weken en maanden."

Voor Van Looy waren deze Winterspelen zijn eerste als delegatieleider van Team Belgium. "Het was heel interessant om het op deze manier te kunnen meemaken", zegt hij. "Ik had hier een hele ploeg achter mij die mij heel goed gesteund heeft. Het was een zeer positieve ervaring", besluit hij.

bron: Belga