Grand Slam Judo Düsseldorf - Toma Nikoforov grijpt naast brons

door
Belga
Leestijd 2 min.

Toma Nikiforov (IJF-8) heeft zondag op het Grand Slam judo in Düsseldorf net naast een bronzen medaille gegrepen in de gewichtsklasse tot 100 kilogram. De Brusselse judoka verloor de kleine finale tegen de Portugees Jorge Fonseca (IJF-10) na ippon. Drie keer stonden Nikiforov en Fonseca al tegenover elkaar in een kamp voor brons. Evenveel keer was de zege voor onze landgenoot, de 25-jarige Brusselaar had zijn vijf duels tegen de Portugees allemaal gewonnen. In Düsseldorf liep het na een minuut echter fout toen Nikiforov voor de derde keer een aanval inzette. Fonseca counterde perfect en kon zo een ippon scoren.

"Uiteraard ben ik ontgoocheld over de gemiste medaille, maar als je op je waarde geklopt wordt, is die ontgoocheling toch minder groot", reageerde de vicewereldkampioen na afloop. "Dit is judo in zijn juiste perspectief. Je traint iedere dag met het doel de ander te verslaan. Vandaag was het de beurt aan Fonseca om te winnen. Hij was bij mijn aanval net iets sneller dan ik en dan verdien je de zege. Uiteraard wil je graag iedere keer op het podium staan van een groot toernooi, maar eigenlijk zijn deze wedstrijden slechts ter voorbereiding op Europese- of wereldkampioenschappen. Het is een voortdurend proces van beter worden".

Nikoforov haalde probleemloos de halve finale van het Grand Slam na ipponzeges tegen de Amerikaan Nathaniel Keeve (IJF-113) en de Ivoriaan Koffi Kreme Kobena (IJF-52). In de kwartfinale kreeg hij de zege cadeau, omdat vice-Olympisch kampioen Elmar Gasimov (IJF-6) geblesseerd forfait gaf. In de halve finale moest Nikiforov de duimen leggen voor regerend olympisch- en wereldkampioen Varlam Liparteliani (IJF 2). De Georgiër haalde het met waza-ari en ippon.

Een pas van griep herstelde Joachim Bottieau (IJF-30) was in de categorie tot 90 kg in zijn tweede kamp niet opgewassen tegen de wederoptredende Japanse Olympisch kampioen van Rio, Mashu Baker (IJF-40). Hij ging vrijuit zijn kans en kon op die manier de Japanner drie minuten domineren. Maar na een medische time-out duwde Baker het gaspedaal in. Vijf seconden voor tijd scoorde hij een ippon.

Voor Benjamin Harmegnies (IJF-29) eindigde het Grand Slam van Düsseldorf (+100 kg) na een eerste kamp tegen de Duitser Jahannes Frey (IJF-62), die een minuut voor tijd een waza-ari kon scoren.

Bij de superzwaargewichten (+100) kwam er voor het eerst in het internationale judo geen winnaar uit de bus na een finalewedstrijd. De Japanners Hisayoshi Harasawa (IJF-34) en Takeshi Ojitama (IJF-26) kregen tegelijk een derde strafpunt toegewezen wegens passief gedrag. Dat betekende voor beiden de uitsluiting en zo moesten ze allebei vrede nemen met zilver. Op die manier bleef Japan steken op zeven gouden medailles, waarmee het nog altijd torenhoog boven de rest uitstak.

.

bron: Belga