Met deze trucjes maak je junkfood gezonder

Vegan Burger
Belga / Y.Pacquet

Wil je vermageren maar toch die heerlijke burgers blijven eten? Geen probleem! Maak gewoon van je favoriete maaltijd iets gastronomisch en je eet gezond in een mum van tijd.  

Vegan burgers

Een van de grootste trends van het voorbije jaar zijn vegan burgers. Er bestaan lekkere varianten zoals de plantaardige burger met champignons, burger met zwarte bonen of op basis van tofu. Als je zelf aan de slag wil om een vegan burger te maken,kan je eens kijken bij bekende chef Jamie Oliver.

Vegan Burger
AFP / Y. Pasquet

Gerst en quinoa



Om niet alleen maar plantaardige producten te gebruiken kan je ook graansoorten zoals Indiase gerst, quinoa, en sesamzaad aan de maaltijd toevoegen. Andere ingrediënten zoals tofu zijn ook lekker en een gezond alternatief.

Zo doe je het

Rijst of frieten die niet echt gefrituurd zijn, worden steeds populairder. Denk maar aan snacks zoals groenten ondergedompeld in olie geserveerd met kaas en paddenstoelen. Volg deze simpele stappen om je groenten te frituren.

gefrituurde groenten
Foto Pixabay
  1. Maak de groenten schoon en verwijder de bruine of harde delen.
  2. Snij de bloemkool in kleine roosjes en de courgette in dikke plakken.
  3. Blancheer de bloemkoolroosjes door deze 1 minuut onder te dompelen in kokend water.
  4. Roer een beslag van zelfrijzend bakmeel en melk.
  5. Voeg aan het beslag Italiaanse kruiden toe.
  6. Verhit frituurolie in een frituurpan of hoge braadpan tot 180 ºC.
  7. Haal de groenten stuk voor stuk met behulp van twee vorken door het beslag en laat ze in de olie glijden.
  8. Bak de groenten snel rondom gaar en lichtbruin.
  9. Laat de gefrituurde groenten uitlekken in de vergiet op keukenrolpapier.

Gebakken eten

Het aantal calorieën in gefrituurd eten ligt hoger dan in gewone maaltijden. Probeer dus niet te frituren maar eerder te bakken. Je kan bijvoorbeeld ratatouille maken met gebakken kip. Of gebakken aardappelen zijn ook een alternatief.

Gebakken Aardappelen
Foto Pixabay
  • 1 kg aardappelen liefst redelijk grote.
  • 1 eetlepel olijfolie.
  • 2 theelepels droge provençaalse kruiden, kip, paprika.
  • 1 theelepel grof zout of fleur de sel.