“We zijn al wat gewoon”, blijft coach van Swings nuchter na zilver

We zijn al wat gewoon
We zijn al wat gewoon

Jelle Spruyt zag Bart Swings vandaag naar olympisch zilver sprinten in de massastart. Hij vond zijn pupil een verstandige race rijden. “Het was een trage wedstrijd, er viel niet veel te beleven”, doet Spruyt het verhaal. “Drie mannen reden weg, Nederland en Korea hielden het gat klein. Sven (Kramer, red) plaatste op drie ronden van het einde een aanval, om de Koreanen uit hun kot te lokken. Bart ging op het juiste moment, de anderen volgden. Hij zette misschien iets te vroeg aan maar als hij langer had gewacht, kwam hij mogelijk in geduw en getrek terecht. Dit was veel veiliger. Op het einde komt hij nog flink opzetten, maar ja, tweede is mooi uiteraard.”

Bart Swings kwam in het olympisch jaar maar moeilijk op gang, maar Spruyt heeft nooit aan zijn schaatser getwijfeld. “Zeker niet”, benadrukt hij. “De laatste wereldbeker in Salt Lake City (midden december, red) ging het al een pak beter, haalde hij een podium in de massastart. Na Nieuwjaar en de stage in Portugal schaatste hij ook goed. Een helemaal vlekkeloze voorbereiding had ideaal geweest maar de meesten komen wel iets tegen in de voorbereiding. Bij ons was het de knie waarmee hij wat sukkelde.”

Dat Swings als skeeleraar scoort op de massastart, noemt Jelle Spruyt “leuk”, al blijft hij ambitieus. “Ik had graag ook iets verwezenlijkt op de andere afstanden. Dat is misschien over vier jaar.” In 2022 vinden de Winterspelen plaats in Peking.

Spruyt en Swings vormen al jaren een duo. Die samenwerking wordt nu bekroond met olympisch zilver, al schuwt Spruyt de ronkende verklaringen. “Wat ging er door me heen toen hij zilver haalde? Niet zoveel”, lacht de coach. “We zijn al wat gewoon. Dit zijn natuurlijk de Olympische Spelen, dat maakt het anders. Maar het viel wel mee, ik dacht dat het meer ging zijn.”

Bron: Belga