OS 2018 - België heeft langere schaatstraditie dan Nederland

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bart Swings heeft op de voorlaatste dag van de Olympische Winterspelen de eerste medaile voor België in twintig jaar veroverd. In tegenstelling tot in Nederland is schaatsen in België maar een kleine sport. Toch kent de sport hier een lange traditie. De Nederlandse schaatshisoricus Marnix Kolhaas dook het verslag van een schaatsmarathon in Brussel op dat is gedateerd op 11 januari 1466. Pas in de de zestiende eeuw, tientallen jaren later, wordt in Nederland gepubliceerd over hardrijderijen. Koolhaas meldt dat in zijn boek "Schaatsenrijden, een cultuurgeschiedenis". "Honderd jaar na de Brusselse schaatsmarathon schildert Pieter Brueghel de Oude rond 1565 in Brussel zijn zo beroemd geworden winterlandschappen. Ook deze doeken bewijzen dat de schaatscultuur in de Zuidelijke Nederlanden is ontstaan", schrijft Koolhaas.

De grote schuldige van de teloorgang van de schaatscultuur in België is naar de mening van Koolhaas de Reformatie. "Na de afscheiding in 1648 krijgt de schaatscultuur het in het katholieke zuiden zwaar te verduren. Pastoor en priester moeten niets hebben van het liederlijke en levensgevaarlijke volksvermaak." De auteur meldt dat het spreekwoord "Die gaat op het ijs, die is niet goed wijs" alleen maar in Vlaanderen wordt gehoord. "Waar het ijsvermaak in het noorden ongeremd de positie van het voortaan verboden carnaval in kan nemen, wordt het ijsvermaak in het katholieke zuiden strak aan banden gelegd. Schaatsen is des duivels en verdacht."

Voorts laat Koolhaas weten dat de Belgen de noorderburen ook ver voor waren bij de ontwikkeling van kunstijsbanen. "Al op 26 december 1895 werd in Brussel de Pole Nord-kunstijsbaan geopend." De Nederlandse schaatslegende Jaap Eden zou daar nog voor geld demonstraties hebben gegeven. "In 1911 kreeg Brussel een tweede kunstijsbaan, een jaar later volgde Luik, waarna in 1913 in Antwerpen een "ijspaleis" werd geopend. In Nederland zou pas in 1934 de eerste kunstijsbaan opengaan." Op de dag dat Swings olympisch zilver behaalde, beschikt België echter niet over een 400-meter kunstijsbaan.

.

bron: Belga