Grand Slam judo Düsseldorf - Matthias Casse plooit pas in extra tijd in kamp om brons

door
Belga
Leestijd 2 min.

Juniorenwereldkampioen Matthias Casse (-81 kg) is zaterdag op de Grand Slam judo van Düsseldorf vijfde geworden, nadat hij pas na 1 minuut in de verlengingen gevloerd werd door de Duitse Europese vicekampioen Dominic Ressel. Halverwege de kamp voor brons kreeg Casse (IJF-20) een strafpunt achter zijn naam, ondanks zijn aanvallend judo tegen Ressel (IJF-17). 15 seconden voor tijd werd de foutenlast in evenwicht gebracht. Geen van beiden had kunnen scoren en dus moest de zege met een golden score beslecht worden. Na 40 seconden in de verlengingen kreeg de Duitser een tweede strafpunt achter zijn naam en was hij dus nog maar één shido verwijderd van de uitsluiting. "Daardoor steeg mijn overtuiging dat ik kon winnen en zette ik wellicht iets te overmoedig een nieuwe aanval in", blikte Matthias Casse terug op de laatste actie. "Ressel counterde perfect en kon mij zo op mijn rug werpen. Toch was mijn kamp tegen hem een stuk beter dan drie maanden geleden op de Grand Prix van Den Haag en dat stemt mij tevreden."

Coach Mark Van der Ham kon die tevredenheid onderlijnen. "Vergeet niet dat de stap van junioren naar de wereldtop senioren bijzonder groot is. Matthias wordt nu al vijfde op een Grand Slam en neem van mij maar aan dat hij nog bijzonder veel rek heeft in zijn ontwikkeling. Planmatig was Düsseldorf al een pak beter dan Parijs. Hij pakt hier bovendien een pak punten voor de wereldranglijst en schuift zo weer een paar plaatsen naar voor. En dat sluit perfect aan bij ons opzet om de junioren zo comfortabel mogelijk aan het begin van de kwalificatieperiode voor de Olympische Spelen van Tokio te brengen en die loopt vanaf mei van dit jaar.

In Düsseldorf won Casse zijn eerste kamp tegen de Japanner Kenya Kohara (IJF-34) door 15 seconden voor tijd een waza-ari te scoren. Daarna kon hij twee maal krachten sparen: zijn duel tegen de Costaricaan David Guillen Vargas (IJF-97) duurde 40 seconden, toen wierp hij zijn tegenstrever plat op de rug. Ook de kwartfinale tegen de Portugees Anri Egutidze (IJF-25) duurde maar een goede minuut. Meer tijd had de explosieve Portugees niet nodig om onze landgenoot met twee waza-ari's te verrassen. In de herkansing tegen de Bulgaar Ivaylo Ivanov (IJF-14) herpakte Matthias Casse zich voortreffelijk door constant ten aanval te trekken. Halverwege de kamp leverde dat de winnende waza-ari op.

In dezelfde gewichtsklasse als Casse werd Sami Chouchi (IJF-53) in de derde ronde gewipt door de Rus Aslan Lappinagov (IJF-6). Ook Roxane Taeymans (-70 kg) verloor haar eerste kamp. Tegen de Duitse Szaundra Diedrich (IJF-53) domineerde ze vrijwel het hele duel, maar één foutje op een minuut van het einde liet de Duitse toe een waza-ari te scoren. Diedrich haalde uiteindelijk wel de kamp om brons.

.

bron: Belga