Geweld Syrië – Stemming over Syrië-resolutie uitgesteld

Geweld Syrië - Stemming over Syrië-resolutie uitgesteld
Geweld Syrië - Stemming over Syrië-resolutie uitgesteld

In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is de stemming over een resolutie voor een staakt-het-vuren in Syrië uitgesteld tot zaterdag 18 uur Belgische tijd. Dat melden diplomaten. Aanvankelijk was de stemming voor vrijdagavond 20.30 uur Belgische tijd gepland. De beslissing van het uitstel komt er na meer dan zes uur onderhandelen in New York over een ontwerpresolutie ingediend door Zweden en Koeweit. Die voorziet onder meer in een wapenstilstand van dertig dagen in heel Syrië. Dat moet het mogelijk maken om humanitaire hulp te verschaffen in belegerde gebieden.
“Ik ben extreem gefrustreerd”, reageert de Zweedse ambassadeur bij de VN, Olof Skoog. “Wij zijn niet in staat geweest om een resolutie aan te nemen en het leed van het Syrische volk te verminderen.”
De ambassadeur van Koeweit, Mansour Al-Otaibi, geeft aan dat het zaterdag om 18 uur Belgische tijd opnieuw tot een stemming zal komen. “We hebben geen consensus, maar we zijn er dichtbij”, aldus Al-Otaibi. Hij benadrukt dat de stemming hoe dan ook zal plaatsvinden.
Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadrice, reageerde al op Twitter: “Ongelooflijk dat Rusland een stemming over een staakt-het-vuren uitstelt die humanitaire hulp toelaat in Syrië. Hoeveel mensen moeten nog sterven voor de Veiligheidsraad beslist om hierover te stemmen? Laten we dit vanavond doen. Het Syrische volk kan niet wachten.”

Bron: Belga