Doven starten crowfunding om Vandeurzen voor rechter te slepen

De belangenorganisatie Doof Vlaanderen start een crowdfunding om de gerechtskosten van een procedure tegen Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) te kunnen betalen. Zo wil de organisatie meer tolkuren afdwingen, zo schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg zaterdag. Dove personen hebben recht op een tolk Vlaamse Gebarentaal in hun privéleven, maar slechts voor 36 uur per jaar. Dat is omgerekend nog geen uur per week. Belangenorganisatie Doof Vlaanderen kaart de problematiek al een aantal jaren aan bij de Vlaamse overheid, zonder resultaat.
“We gaan daarom de overheid aanklagen”, zegt Maartje De Meulder van Doof Vlaanderen. “Via een crowdfunding willen we 20.000 euro inzamelen. Met dat geld kunnen we onze advocaten en de gerechtskosten betalen.” De teller van de crowdfunding stond vrijdagavond al op ruim 10.600 euro.
Het systeem wordt dit jaar nog geëvalueerd, klinkt het bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap: “We zullen bekijken of we het aantal uren mits motivatie kunnen verhogen.”

bron: Belga