BK rally - Kris Princen wint Rally van Haspengouw

door
Belga
Leestijd 3 min.

Kris Princen (Skoda Fabia R5) heeft zaterdag de Rally van Haspengouw gewonnen. Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5) eindigde als tweede in de openingsmanche van het BK, op 1.2 van Princen. De Oost-Vlaming was de snelste man in koers, won tien van twaalf 12 klassementsritten, maar kreeg 30 seconden straftijd vanwege het niet correct volgen van het roadbook. Guillaume de Mévius (Peugeot 208 T16) eindigde als derde. Belgisch kampioen Verschueren toonde zaterdagochtend meteen zijn snelheid door twee ritten te winnen. In de 3e KP sneed de Oost-Vlaming een deel van het parcours af, waarvoor hij in de late namiddag een straftijd van 30 seconden kreeg, zodat Princen aan de leiding kwam. "Ik heb die haarspeld niet bewust afgesneden. De linten waren los gewaaid en wapperden over de weg. Daardoor was ik verward en dacht ik dat ik vroeger moest insturen, zoals de situatie vorig jaar was. Omdat ik mijn remzone op de haarspeld had afgestemd, remde ik te laat en verloor ik in feite nog tijd. Het heeft me geen voordeel opgeleverd", aldus Verschueren.

Met nog twee ritten te rijden bedroeg het verschil tussen leider Princen en eerste achtervolger Verschueren 0.5. Verschueren was in de 11e rit 0.7 sec sneller dan Princen en kwam zo opnieuw aan de leiding met een minieme voorsprong van 0.2. De laatste klassementsrit zou beslissen over winst en verlies. Princen haalde in de laatste rit alles uit de kast, was 1.4 sneller dan Verschueren en won met een minieme voorsprong van 1.2 de rally van Haspengouw. Voor Princen is het na 2002, 2015 en 2017 zijn vierde zege in zijn thuisrally.

Guillaume de Mévius was een bevoorrechte getuige van het duel tussen Verschueren en Princen en eindigde als derde. De jonge Waal reed een foutloze wedstrijd. Marc Timmers maakte een geslaagde comeback in het BK. Timmers eindigde als vierde. Steve Matterne (Skoda Fabia R5) vervolledigde de top vijf.

Minder goed nieuws was er voor Cédric Cherain (Skoda Fabia R5). Cherain, die dit jaar de titel ambieert, ging in de vierde rit van de baan. Zijn wedstrijd eindigde in een mesthoop. "Ik was voluit aan het aanvallen en heb te laat geremd" aldus Cherain. "In de Haspengouw zijn er veel velden, waardoor je heel wat uitloopstroken hebt, maar in die bewuste bocht lag er een heel grote hoop aarde. Jammer dat ik mijn seizoen op zo'n manier moet beginnen. Het is mijn schuld, maar ik was ook bijzonder geënerveerd omdat ik in de derde rit heel wat tijd verloren heb. OP KP Heers moesten we een rondje rijden. Net op het moment dat ik eraan kwam mocht Robin Maes vertrekken. 4 kilometer heb ik achter hem gereden. Heel frustrerend."

Het BK van Patrick Snijers (Porsche 997 GT3) begon in mineur. Bij het verlaten van de assistentiezone moest hij na 300 meter zijn Porsche met een kapotte aandrijfas aan de kant zetten. Snijers Porsche werd hersteld zodat hij toch nog kon vertrekken om twee ritten later definitief op te geven.

De volgende wedstrijd is de Rally van Spa. De tweede manche wordt gereden op 9 en 10 maart.

.

bron: Belga