Bart Swings plaatst zich eenvoudig voor de finale van de massastart

Bart Swings plaatst zich eenvoudig voor de finale van de massastart
Bart Swings plaatst zich eenvoudig voor de finale van de massastart

Bart Swings heeft zich vandaag gekwalificeerd voor de finale van de massastart op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Swings, de laatste Belg die in actie komt in Zuid-Korea, werd vijfde in zijn halve finale. Dat volstond voor een finaleticket. De eerste acht van de twee halve finales plaatsen zich voor de finale, die plaatsvindt om 14u00 Belgische tijd. Swings won de eerste tussenspurt na vier ronden en verzekerde zich zo al van zijn finaleticket. De Nieuw-Zeelander Peter Michael won de tweede halve finale, voor de Deen Stefan Due Schmidt en de Wit-Trus Vitali Mikhailau. Ook de Nederlander Sven Kramer, de Zuid-Koreaan Jaewon Chung, de Zwitser Livio Wenger en de Amerikaan Joey Mantia plaatsten zich voor de finale.

In de eerste halve finale veroverden de Oostenrijker Linus Heidegger, de Italiaan Andrea Giovannini, de Japanner Shane Williamson, de Deen Viktor Hald Thorup, de Nederlader Koen Verweij, de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee, de Canadees Olivier Jean en de Fransman Alexis Contin een finalebewijs.

De schaatsers moeten in de massastart een afstand van 6.400m afleggen in zestien rondjes. Behalve na de sprint aan de aankomst werden ook na rondes 4, 8 en 12 punten toegekend (telkens 5, 3 en 1 punt voor de top drie). Aan de aankomst waren dat 60, 40 en 20 punten. De eerste drie aan de finish waren dus sowieso geplaatst voor de finale.

Bron: Belga