Dit is de giftigste plek in Amerika

Volgens officiële publicaties van het milieuagentschap EPA is Kotzebue een doodnormaal stadje in Alaska. Nieuwe ontdekkingen spreken dit echter tegen en maken duidelijk dat het in werkelijkheid de meeste vervuilde plek in Amerika is.
door
pieter.van.der.elst
Leestijd 1 min.

Het stadje telt maar een dikke 3.000 inwoners, maar doet qua verontreiniging mee met de grote jongens. Door de vervuiling van de nabijgelegen 'Red Dog' mijn neemt Kotzebue zelfs de leiding in de tussenstand en gaat het met de dubieuze eer lopen.

In een rapport dat het Amerikaanse EPA in 2016 publiceerde over vervuiling, komt het dorpje nochtans nergens voor. Het is pas wanneer je in hun data gaat snuisteren dat je op de schokkende cijfers uitkomt.

Nog zeker tien jaar extra vervuiling

Volgens een tool op de EPA-website is Alaska de meest vervuilde staat. Wanneer je dan verder kijkt, zie je dat zo goed als alle vervuiling rond één stadje voorkomt: Kotzebue. Jaarlijks wordt er meer dan 343 miljoen kilogram chemicaliën in de natuur geloosd. Vooral zware metalen zoals lood en kwik, die afkomstig zijn uit de mijn, worden gedumpt.

Mensen uit naburige dorpen raken ziek en vragen al vier jaar lang om een onderzoek door EPA. Die is hier voorlopig nog niet op ingegaan. De mijn mag ondertussen wel nog openblijven tot 2031.