Charles Michel ontvangt tiental Europese leiders op Hertoginnedal

Premier Charles Michel heeft donderdag een tiental staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie ontvangen op een informeel diner op Hertoginnedal. De minitop, aan de vooravond van een Europese top met 27, vond plaats in een “warme en positieve sfeer”, klonk het in de entourage van de premier.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en de Poolse premier Mateusz Morawiecki namen deel aan het diner. Ook van de partij waren regeringsleiders Boïko Borissov (Bulgarije), Leo Varadkar (Ierland), Paolo Gentiloni (Italië), Juha Sipilä (Finland), Xavier Bettel (Luxemburg), Antonio Costa (Portugal), Mariano Rajoy (Spanje) en Robert Fico (Slovakije). De Nederlandse premier Mark Rutte daagde alsnog op, hoewel hij eerst had gezegd dat hij andere verplichtingen had.
Het diner, een initiatief van Michel dat voor het eerst in deze vorm plaatsvindt, verzamelt landen uit verschillende delen van Europa en van verschillende politieke strekkingen. Het bood de leiders een gelegenheid om “meer directe” gesprekken aan te knopen dan tijdens de normale Europese toppen. Enkele thema’s die zijn besproken zijn handel, energietransitie, defensie, migratie, de plaats van Europa in de wereld en het EU-budget na de Brexit.
Premier Michel, die regelmatig zegt dat hij in de cockpit van de EU wil zitten, wou met het werkdiner “een actieve rol spelen om Europa een nieuwe elan te geven”, zei zijn kabinet voor de ontmoeting. “België wil een bruggenbouwer zijn in de verschillende Europese discussies.”
Vrijdag vindt de Europese top plaats met 27, zonder Groot-Brittanië. Daar staan verschillende institutionele kwesties op de agenda, alsook het EU-budget na de Brexit.

bron: Belga