VIDEO. Nieuwe Netflix-serie test of mensen moord kunnen plegen

Netflix heeft een trailer gelost van ‘Push’, een opmerkelijk nieuw programma van de streamingdienst. In de realityshow komt een onwetende deelnemer terecht tussen 70 acteurs die een scenario naspelen dat hem moet aanzetten tot een moord.

De streamingdienst komt op de proppen met een nieuwe programma, ‘Push’, dat meer dan waarschijnlijk heel wat stof zal doen opwaaien. In ‘Push’ worden mensen in beeld genomen door verborgen camera’s terwijl ze zonder het te weten omsingeld zijn door een zeventigtal acteurs. Die volgen een nauwgezet plan om het hoofdpersonage zo ver te krijgen dat hij bereid is om een moord te plegen.

Maar één uitweg

Uiteraard zal niemand echt vermoord worden, maar volgens de makers is het de bedoeling om te testen hoe mensen hun gedrag door sociale druk laten bepalen. “We laten hen denken dat er maar één uitweg is als mensen hen zeggen dat ze een moord moeten plegen”, zegt Derren Brown, een “psychologische illusionist” die de scenario’s mee opstelt. “We stellen hen een simpele vraag: kunnen we door sociale druk gemanipuleerd worden om iemand te vermoorden?”

Inspiratie bij beroemd psychologisch experiment

Het programma doet denken aan een beroemd psychologisch experiment. In de jaren 60 liet psycholoog Stanley Milgram aan de universiteit van Yale proefpersonen op vraag van een autoritair figuur fictieve elektrische schokken toedienen aan een acteur, die achter een scherm stond. Al wisten de deelnemers niet dat de schokken niet echt waren. Toch was twee derde van de proefpersonen bereid om mogelijke dodelijke dosissen elektriciteiten af te vuren, gewoon omdat hen verteld werd dat ze dat “moesten” doen.