Britse recensent looft Belgische series

Britse recensent looft Belgische series
© VRT

“België zou wel eens het nieuwe Scandinavië kunnen worden op vlak van series.” Dat zijn niet onze woorden, maar die van Walter Luzzolino, en hij is niet de minste. Luzzolino is een bekend filmrecensent en ziet een mooie toekomst weggelegd voor onze reeksen.

Dat onze series het zo goed doen, is op zijn minst opmerkelijk te noemen. In België is het budget voor één uur drama gemiddeld 100.000 euro. Dat is ongeveer een tiende van het budget voor grote Britse reeksen en een honderdste van de echt grote Netflix-producties.

Desperate Houswives met pistool

Op de vraag waarom onze reeksen dan zo goed zijn, heeft Luzzolino een antwoord. “Belgen zijn goed in het vermengen van genres. Je weet nooit goed wat je moet verwachten.” Een andere reden is de bizarre structuur van ons land. “Belgen kunnen op cultureel vlak nooit slechts één ding zijn. Honderd meter verder woont immers iemand die een andere taal spreekt.”

Luzzolino is vooral fan van ‘Clan’, “Dat is één van mijn favoriete series aller tijden”, zegt hij daarover. “Het is ‘Desperate Houswifes met een pistool.” Ook ‘Professor T’, ‘De 13 Geboden’, ‘Nieuw Texas’, ‘Voor Wat Hoort Wat’ en ‘Tabula Rasa’ krijgen veel lof.