Weerbericht – Nog hele week koud weer

Het is vrijdagmiddag zonnig maar koud, met een stevige, snijdende noordoostenwind. Het kwik klimt in Vlaanderen tot 4 of 5 graden, maar blijft in de Hoge Ardennen hangen rond het vriespunt. ’s Nachts is het opnieuw helder met algemene vorst, tot rond -4 graden in het centrum van het land en -7 in de Ardennen, zo meldt het KMI. Tegen vrijdag is er maar weinig verandering. Het blijft overwegend zonnig met hooguit enkele kleine wolkenflarden. De noordoostenwind trekt opnieuw aan naar matig tot soms vrij krachtig, met pieken rond 50 kilometer per uur. Het wordt nog een paar graden kouder met maxima tussen 0 en -2 graden in de Hoge Ardennen en rond +2 of +3 graden elders in het land.
In de nacht van vrijdag op zaterdag is het helder en gaat het stevig vriezen. Op de meeste plaatsen duikt het kwik naar -4 of -5 graden, in de Ardennen naar -6 tot -8 graden. Er is nog altijd een matige wind uit het oosten tot noordoosten die het koudegevoel gaat versterken.
Ook zaterdag krijgen we een overwegend zonnige dag met enkele hoge wolkensluiers. De maxima liggen tussen 0 graden in de Hoge venen en +5 graden in het centrum van het land. De matige oost- tot noordoostenwind, met rukwinden tot 50 kilometer per uur, versterkt het koudegevoel. Zondag blijft het zonnig, maar koud: ook in het westen en het centrum van het land flirten de maxima met het vriespunt en in de Ardennen blijven de temperaturen heel de dag negatief. Verder staat er nog steeds een gure noordoostenwind.
Het koude weer houdt ook volgende week aan, met maandag en dinsdag hier en daar nog temperaturen tot net boven het vriespunt, maar woensdag en donderdag waarschijnlijk in heel het land negatieve maxima. Er lijkt iets meer bewolking te zullen zijn en met mogelijk hier en daar wat winterse neerslag. ’s Nachts gaat het overal vriezen, met minima tussen -4 en -10 graden.

bron: Belga