Vervoort vergoelijkt hoge vergoeding bij Brinfin: “Competent personeel nodig”

Vervoort vergoelijkt hoge vergoeding bij Brinfin: "Competent personeel nodig"

Brussels minister-president Rudi Vervoort vergoelijkt de hoge vergoeding van de topman van het Brusselse Brinfin van 300.000 euro per jaar. We hebben “competent personeel” nodig, zegt hij. De PS’er benadrukt ook dat het hier niet om een vzw gaat, en bevestigt dat de vennootschap heel binnenkort wordt opgedoekt.
Na schandalen bij de Brusselse vzw’s Samusocial en Gial kwam deze ochtend ook Brinfin in opspraak. Die vennootschap – geen vzw – beheert de schulden van de negentien Brusselse gemeenten en is een onderdeel van de GIMB, de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Brussel. De Tijd bericht vandaag dat de topman van Brinfin elk jaar 300.000 euro betaald krijgt. Bovendien werkt de man als zelfstandige en is de opdracht niet via een openbare aanbesteding verlopen.

De Brusselse minister-president Rudi Vervoort werd deze ochtend over de kwestie ondervraagd op de RTBF-radio. Hij herinnerde eraan dat Brinfin geen vzw is, maar wel een “parapublieke structuur”. Die beheert volgens de PS’er vier miljard euro aan schulden. “Dat is niet niks”, zei hij. “Daar is competent personeel voor nodig.” “We hebben geprobeerd om een systeem op poten te zetten dat ook grenzen heeft. Het doel was om te kunnen samenwerken met competente mensen die in de privésector even veel zouden verdienen als wat ze hier krijgen.”

Vervoort benadrukte wel dat het voornemen om Brinfin op te doeken overeind blijft. In zijn algemene beleidsverklaring in september had hij al gezegd dat het personeel verhuist naar het Brusselse Agentschap voor de Schuld, omdat de twee eigenlijk dubbel werk verrichten.

Over het schandaal bij Gial, de vzw die de informatica van de hoofdstad beheert, zei de minister-president dat de zaak “de politiek overschrijdt”, omdat het volgens hem gaat om “schijnzelfstandigen”.

bron: Belga