Nederlandse schaatser veroorzaakt commotie op Winterspelen met opmerking over dierenbehandeling

Nederlandse schaatser veroorzaakt commotie op Winterspelen met opmerking over dierenbehandeling
Nederlandse schaatser veroorzaakt commotie op Winterspelen met opmerking over dierenbehandeling

De Nederlandse schaatser Jan Blokhuijsen heeft commotie veroorzaakt bij de Winterspelen met een losse opmerking tijdens een internationale persconferentie. “Behandel honden alstublieft beter in dit land”, tekende een verslaggever van The Korea Times gisterenavond op na de finaledag op de achtervolging (brons voor Oranje). Een dag later verontschuldigde hij zich. Blokhuijsen bood zowel op Twitter als in een officiële persverklaring van sportkoepel NOC*NSF zijn excuses aan. “Mensen die mij kennen weten dat ik erg begaan met het welzijn van dieren. Ik had deze opmerking echter niet op dit moment en op deze plaats moeten maken. Het is een persoonlijke mening die ik niet moet uitdragen in een persconferentie tijdens de Olympische Spelen.”

Blokhuijsen: “Het is me inmiddels duidelijk dat veel mensen in Korea zich door deze opmerking beledigd voelen. Het is nooit mijn bedoeling geweest de Koreaanse bevolking of de Koreaanse cultuur met mijn opmerking te beledigen. Het spijt mij dat door mijn opmerking mijn team en TeamNL ook last hebben van de ophef.”

Het eten van hondenvlees is een gevoelig onderwerp in het gastland van de Winterspelen. Veel jonge Koreanen wagen zich er niet meer aan. Maar anderen beschouwen hondenvlees nog steeds als een lekkernij. Volgens de dienstdoende verslaggever van The Korea Times kwam de oproep van Blokhuijsen uit het niets. Nadat zijn opmerking ‘viraal’ was gegaan, volgden legio boze reacties van Koreanen via sociale media.

Chef de mission Jeroen Bijl verontschuldigde zich eveneens voor de uitlating van Blokhuijsen. Hij benadrukte dat TeamNL de Koreaanse cultuur respecteert.

Bron: Belga