Naar één ondersteuningsnetwerk voor de kinderopvang vanaf 2019

Naar één ondersteuningsnetwerk voor de kinderopvang vanaf 2019

Er komt vanaf 2019 één ondersteuningsnetwerk voor de kinderopvang in Vlaanderen. Nu kunnen kinderopvanginitiatieven voor advies en ondersteuning nog terecht bij uiteenlopende organisaties. Bedoeling is om vanaf volgend jaar te komen tot “één gesubsidieerd, geïntegreerd ondersteuningsnetwerk”. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Wie een kinderopvang heeft of wil opstarten, kan momenteel op verschillende plaatsen terecht voor professioneel advies en ondersteuning. Naast Kind en Gezin bestaat er waaier aan initiatieven.

Zo is er bijvoorbeeld ondernemersorganisatie Unizo die initiatiefnemers onder meer ondersteunt bij de opmaak van een ondernemingsplan of informatie kan geven over het zelfstandigenstatuut, het werkgeverschap of een overname. Daarnaast zijn er de organisaties VoorZet en ’t Opzet. En er bestaat ook een reeks pedagogische en taalondersteunende organisaties (PTO’s), die gratis ondersteuning bieden aan de zelfstandige gezins- en groepsopvang.

Bedoeling is dat er vanaf 2019 “één gesubsidieerd, geïntegreerd ondersteuningsnetwerk” voor de kinderopvang komt. In 2018 wijzigt er niets. Dat heeft de Vlaamse regering principieel beslist op voorstel van minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Het is wel nog wachten op de definitieve goedkeuring van de regering na het advies van de Raad van State.

bron: Belga