Elia Viviani slaat dubbelslag voor Quick-Step Floors in Ronde van Abu Dhabi

Elia Viviani slaat dubbelslag voor Quick-Step Floors in Ronde van Abu Dhabi

Elia Viviani heeft vandaag de tweede etappe in de Ronde van Abu Dhabi (WorldTour) op zijn naam geschreven. De Italiaan van Quick-Step Floors spurtte na 154 kilometer sneller dan de Nederlander Danny van Poppel en de Duitser Pascal Ackermann. Viviani is ook de nieuwe leider. Na een snelle beginfase werd de vroege vlucht in de tweede etappe gevormd door de Italiaan Alessandro Tonelli, de Amerikaan Joey Rosskopf, de Rus Alexander Porsev, de Zuid-Afrikaan Jaco Venter en de Fransman Charles Planet. Erg lang zou hun vlucht echter niet duren, want vijftig kilometer voor de finish ging het tempo in het peloton erg de hoogte in, in een poging waaiers te vormen. Daardoor werd de ontsnapping gegrepen.

De waaiervorming kwam ook tot stand als gevolg van het tempowerk van Movistar en Katusha-Alpecin. Zij braken het peloton in verschillende stukken in dienst van hun leiders Alejandro Valverde en Marcel Kittel. De belangrijkste slachtoffers waren leider Alexander Kristoff, Elia Viviani en Tom Dumoulin. Zij moesten achtervolgen in een groep met een halve minuut achterstand. Valverde maakte gebruik van de chaos om drie seconden bonificatie mee te pikken aan de tussenspurt op 20 kilometer van de streep. Kort nadien smolten de verschillende groepen weer samen tot een peloton.

In de laatste vijf kilometer splitste het peloton in twee delen op de brede wegen, waar de verschillende treintjes van de sprinters elk een eigen kant van de weg kozen. Bij het aansnijden van de laatste kilometer trok Julian Alaphilippe fors het tempo omhoog in dienst van Viviani. Die maakte dat werk in de sprint fraai af met zijn vijfde zege van het seizoen voor zijn nieuwe werkgever Quick-Step. De Belgische ploeg van manager Patrick Lefevere behaalde dit seizoen al elf zeges.

Opvallend is de afwezigheid van zowel André Greipel als Marcel Kittel in de top tien van de daguitslag. In het algemene klassement neemt de 29-jarige Viviani de leiderstrui over van Kristoff, al staan de twee in dezelfde tijd geklasseerd. Ook de derde etappe van de Ronde van Abu Dhabi morgen is op maat gemaakt van de sprinters. In het slotweekend wachten nog een tijdrit en een aankomst bergop.

bron: Belga