Autotunnel onder Antwerpse Leien jaar later klaar

Autotunnel onder Antwerpse Leien jaar later klaar

De aannemer van de Noorderlijn-werf in Antwerpen heeft de opdrachtgevers van het grote mobiliteitsproject duidelijkheid verschaft over de onlangs bekendgemaakte vertraging die opgelopen is. De autotunnel onder de Leien, waarvoor er momenteel een “knip” in de drukke verkeersas is, zal een jaar later dan aanvankelijk gepland klaar zijn en kan dus pas begin 2020 openen. Bovengronds verloopt alles wel nog min of meer volgens schema. De Noorderlijn is een project van de stad, De Lijn en het Agentschap Wegen en Verkeer dat onder meer een autotunnel onder de Leien, een tramlijn over de noordelijke Leien en een volledig vernieuwd premetrostation Opera inhoudt. Aannemer Tramcontractors heeft laten weten dat het ondergrondse luik aan de Leien ernstige vertraging oploopt. De stad kan de oorzaken zoals die door de aannemer zijn aangeduid volgens mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) momenteel niet vrijgeven omwille van een vertrouwelijkheidsclausule in het contract.

“We zijn in gesprek met de aannemer om te bekijken welke optimalisaties er kunnen worden gerealiseerd om de vertraging zoveel mogelijk te beperken en het project nu wel binnen de nieuwe vooropgestelde timing kwaliteitsvol af te werken”, zegt Kennis. Of er mogelijk juridische stappen zullen volgen tegen de aannemer, wilde Kennis niet kwijt.

Volgens de nieuwe timing zal de autotunnel in januari 2020 openen, het premetrostation Opera zou 6 maanden vertraging hebben opgelopen en in maart 2019 klaar zijn. Ook een ondergrondse parking loopt vertraging op. Bovengronds schuift de werf van de Teniersplaats wat mee op, maar het Operaplein zou wel deze zomer klaar zijn. Ook de tramlijn op de noordelijke Leien zou zoals gepland in januari 2019 operationeel zijn.

bron: Belga