Statuut Jeruzalem – Abbas eist volwaardig lidmaatschap VN

Statuut Jeruzalem - Abbas eist volwaardig lidmaatschap VN
Statuut Jeruzalem - Abbas eist volwaardig lidmaatschap VN

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, heeft dinsdag in een speech voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gepleit voor volwaardig Palestijns lidmaatschap bij de internationale organisatie. Het is de eerste keer sinds 2009 dat Abbas de raad in New York toesprak. Abbas riep in zijn betoog op tot “een internationale vredesconferentie medio 2018 met een brede internationale deelname” en de daaropvolgende “aanvaarding van de staat Palestina als een volwaardig lid van de VN”.
Palestina probeerde eerder al eens in 2011 het volwaardige lidmaatschap te verkrijgen, maar daar staken de Verenigde Staten en hun bondgenoten toen een stokje voor. De Algemene Vergadering van de VN erkende Palestina een jaar later, ondanks grote weerstand van onder meer de Amerikanen, wel als “waarnemende staat”. Enkel het Vaticaan heeft ook dat statuut.
Dat Abbas nu opnieuw volwaardig lidmaatschap eist, is een direct gevolg van de omstreden erkenning door Amerikaans president Donald Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, zo gaf de Palestijnse president te kennen. Hij herhaalde opnieuw dat die beslissing ongedaan moet worden gemaakt om het pad te effenen voor een tweestatenoplossing. Verwacht werd dat Abbas expliciet zou zeggen dat de Amerikanen zichzelf gediskwalificeerd hebben om nog als bemiddelaar in het Midden-Oosten op te treden, maar zover ging hij dinsdag niet in zijn speech.

Bron: Belga