Reportage “Pano” schetst ontluisterend beeld over werking van Belgische spoorwegen

Het reportagemagazine “Pano” van de VRT zendt vanavond een ontluisterende reportage uit over de werking van de Belgische spoorwegen. De NMBS en Infrabel beloofden de reportagemakers “een unieke kijk” achter de schermen. Uit talloze anonieme getuigenissen blijkt volgens de reportagemakers echter dat er nog veel spaak loopt bij de spoorwegen. “Ik heb nog altijd het gevoel dat het een oud bedrijf is waar de dingen heel traag veranderen”, luidt het bij een anonieme getuige. Het initiatief kwam volgens de reportagemakers van Infrabel, de spoorinfrastructuurbeheerder. “We mochten een grote reportage maken over de Belgische spoorwegen, met een unieke blik achter de schermen”, zegt reportagemaker Wim Van den Eynde. “We mochten zelfs kritisch zijn en praten met het personeel. Maar Infrabel wilde die contacten met het personeel zelf controleren.”

De unieke blik achter de schermen is volgens de reportagemakers echter een verhaal dat veel te rooskleurig is en eufemistische mooi wordt voorgesteld. “We zijn zelf met het personeel gaan praten. We hebben veel mensen aan het praten gekregen, maar slechts enkele durfden echt hun verhaal doen en dan alleen anoniem.”

Uit de reportage van “Pano” blijkt dat er veel mis loopt bij de spoorwegen: werknemers durven niet praten, ze hangen een minder fraai beeld op van de NMBS, er wordt niet geluisterd naar de werknemers, nieuwe technologie is verouderd en ondanks de splitsing van het spoorbedrijf in Infrabel en NMBS rijden de treinen niet stipter. “We mogen totaal niet met de pers praten. Als ze dat te weten komen dan worden wij geviseerd. Het is een beetje een dictatuur bij ons”, luidt een anonieme getuigenis.

bron: Belga