Michel ontvangt Europese leiders op Hertoginnedal

Michel ontvangt Europese leiders op Hertoginnedal

Premier Charles Michel ontvangt morgenavond op het kasteel Hertoginnedal elf Europese staatshoofden en regeringsleiders voor een informeel diner over de toekomst van de Europese Unie. Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en de Poolse premier Mateusz Morawiecki schuiven mee aan tafel. “De eerste minister speelt een actieve rol om Europa een nieuw elan te geven. België functioneert als bruggenbouwer in de verschillende Europese discussies. Het idee van dit diner is om standpunten uit te wisselen tussen lidstaten uit verschillende geografische gebieden van de Europese Unie, of het nu Oost-, Noord-, West- of Centraal-Europa is”, zo verluidt op het kabinet van de premier.

Michel wil met zijn Europese ambtgenoten onder meer praten over de politieke prioriteiten, de nieuwe Europese meerjarenbegroting na 2020, institutionele aangelegenheden, handel, migratie en de toekomst van de eurozone.

Behalve Merkel, Macron en Morawiecki zullen ook Boyko Borisov (Bulgarije), Mariano Rajoy (Spanje), Leo Varadkar (Ierland), Paolo Gentiloni (Italië), Juha Sipilä (Finland), Xavier Bettel (Luxemburg), António Costa (Portugal) en Robert Fico (Slovakije) van de partij zijn.

Vrijdag houden de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten onder leiding van Donald Tusk informeel beraad over een aantal kwesties die in het licht van het vertrek van Groot-Brittannië aangepakt moeten worden. Het gaat onder meer om de samenstelling van het Europees Parlement, de benoeming van een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie in 2019 en de nieuwe meerjarenbegroting na 2020.

bron: Belga