Cyprus wil ondanks Turkse blokkade verder naar aardgas zoeken

Cyprus wil ondanks Turkse blokkade verder naar aardgas zoeken

De republiek Cyprus zal ondanks Turkse tegendruk de zoektocht naar aardgas onder de zeebodem ten zuiden van het eiland voortzetten. Dat heeft de Cypriotische president Nikos Anastasiades vandaag verklaard. “De Turkse blokkade is niet in het belang van de Cypriotische bevolking”, meende Anastasiades in een door zijn kantoor verspreide schriftelijke verklaring. Turkse oorlogsbodems verhinderen al bijna twee weken dat een door het Italiaanse energiebedrijf ENI gehuurd boorschip een onderzoeksgebied ten zuidoosten van de Cypriotische stad Larnaca kan bereiken. Ankara argumenteert dat boringen naar aardgas zonder toestemming van de Turkse Cyprioten hun rechten zou schenden.

Anastasiades verklaarde dat de opbrengst van de mogelijke aardgasproductie in een speciaal fonds moet terechtkomen. De winst zou dan -na de oplossing van de kwestie Cyprus- evenredig worden verdeeld onder de twee bevolkingsgroepen van Grieks- en Turks-Cyprus.

Na een Griekse staatsgreep en de invasie van Turkse troepen is Cyprus sinds 1974 opgesplitst in twee aparte gebieden. In het noorden bevindt zich de enkel door Turkije erkende Turkse Republiek Noord-Cyprus. De Cypriotische regering in Nicosia controleert het zuidelijke deel van het eiland, maar de hele eilandrepubliek is sinds 2004 lid van de Europese Unie. Ankara erkent echter EU-lidstaat Cyprus niet. Vele gesprekken over de eenmaking van het eiland zijn jammerlijk mislukt.

bron: Belga