Amerikaanse leerlingen manifesteren voor strengere wapenwet

Amerikaanse leerlingen manifesteren voor strengere wapenwet
Amerikaanse leerlingen manifesteren voor strengere wapenwet

De adolescenten die de schietpartij op de school in Florida overleefden, hebben vandaag in de hoofdstad van de Amerikaanse deelstaat gemanifesteerd voor een strengere wapenwet in de Verenigde Staten. In Tallahassee spraken ze parlementsleden. De leerlinge Rachel Cantania zei aan de zender CNN dat zij en haar medestanders net zo lang zullen strijden voor het thema tot iets verandert. Nikolas Cruz (19), een vroegere leerling van de middelbare school, bekende vandaag dat hij het schoolgebouw binnenstormde en het vuur opende met een semi-automatisch wapen. Zeventien mensen werden doodgeschoten. Sindsdien is het debat over een strengere wapenwetgeving opnieuw aangewakkerd, vooral door het engagement van de overlevenden.

Op 24 maart plannen de leerlingen een grote manifestatie in de hoofdstad Washington, een in hun woorden “mars voor ons leven”. De jonge activisten hebben al steun van bekende Amerikanen achter zich, zoals acteur George Clooney, regisseur Seven Spielberg, presentatrice Oprah Winfrey en producent Jeffrey Katzenberg. Zij geven in totaal ongeveer 1,6 miljoen euro aan de geplande manifestatie.

Het Huis van Afgevaardigden in Florida heeft een strengere wapenwet gisteren (lokale tijd) nog afgewezen. Het ging om een wet die een verbod op bepaalde halfautomatische geweren, zoals het bij de schietpartij gebruikte type AR15, en op grotere magazijnen zou ingeleid hebben.

Bron: Belga