3M schikt voor 850 miljoen dollar in vervuilingszaak

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Amerikaanse industriële concern 3M heeft een rechtszaak over watervervuiling geschikt met de Amerikaanse staat Minnesota. De maker van tienduizenden uiteenlopende producten, waaronder Post-its en Scotch-plakband, gaat ermee akkoord om 850 miljoen dollar (690 miljoen euro) in een fonds voor "waterkwaliteit en -duurzaamheid" te stoppen. De procedure tegen 3M startte in 2010. Het concern werd ervan beschuldigd de waterlopen van zijn thuisstaat Minnesota minstens 50 jaar lang te hebben vervuild met chemicaliën die vroeger werden gebruikt voor de productie van Scotchguard, een vlekken- en waterafstotend middel voor textiel. Al snel evolueerde de zaak naar een juridische strijd over gezondheidsproblemen bij inwoners van de noordelijke staat.

Afgelopen november legde openbaar aanklager Lori Swanson de link tussen de vervuiling en het aantal kankergevallen en vroegtijdige geboortes rond Minneapolis. Ze voegde de aanklacht toe aan de lopende rechtszaak en eiste een schadevergoeding van in totaal 5 miljard dollar. Het proces ging normaal dinsdag van start met het selecteren van de jury.

Afgelopen maandag, daags voor het begin van het proces, werden de resultaten van een studie van 3M en de staat bekendgemaakt. Die concludeert dat er geen gezondheidsproblemen zijn vastgesteld. Dinsdag, toen de juryselectie net van start was gegaan, bereikten het concern en Swanson uiteindelijk een akkoord over een schikking. 3M benadrukt wel dat het de beschuldigingen van vervuiling blijft ontkennen.

"Deze schikking weerspiegelt ons engagement om met integriteit te handelen en om zaken te voeren op een duurzame manier in het belang van iedereen die woont en werkt in Minnesota", reageert 3M-directeur John Banovetz.

3M werd meer dan 115 jaar geleden opgericht in Minnesota en stelt momenteel ongeveer 16.000 mensen tewerk in de staat.

bron: Belga